Jak uchovat libeček na zimu

 Zahrada 
04. srpna 2017 12:08 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Pokud libeček správně zpracujete, můžete ho využívat celou zimu. Shutterstock
Libeček je v českých kuchyních oblíbenou bylinou. Hospodyňky ho přidávají do polévek, k luštěninám, bramborám i masu. Obsahuje mnoho éterických olejů a pokud vám na zahradě roste, byla by škoda ho nesukladnit na zimu.

Kořen a semena libečku se používají v lidovém lékařství. Nať libečku podporuje dobré trávení, je ale velmi aromatická, takže s dávkováním je třeba být opatrný. V těhotenství se libeček nemá moc užívat, může dráždit ledviny. Na zimu lze libeček uskladnit několika způsoby.

Kdy a jak libeček sklízet

Listy, nať, semena i kořen libečku můžete sklízet od května do listopadu. Sklízejte brzy dopoledne, jakmile rostliny oschnou od ranní rosy. Listy byste měli sklízet ve slunečných dnech, kdy je obsah hodnotných látek v rostlině nejvyšší. Listy otrhávejte z rostliny, která ještě nevykvetla, protože poté hořknou. Odstraňte celý stvol, lístky otrhejte a stvol můžete použít například na výrobu domácího polévkového koření (náhradu maggi). Rostlině musí zůstat střed, aby mohla znovu obrazit.

Sušení

Jednou z metod, jak libeček uchovat na horší časy, je sušení. Lístky sušte při teplotě do 40 °C, jen tak si zachovají barvu a vůni. Sušte v průvanu ve stínu, nebo v elektrické sušičce. Celé stvoly můžete svázat do tenkých svazků a sušit na dobře větrané tmavé půdě. Po usušení listy uchovávejte v neprůhledné nádobě. Vydrží přibližně jeden rok.

Mražení

Opláchnutý a posekaný libeček napěchujte do prázdného obalu od krabicového mléka (nebo jiného). Zmrazená bylinka se dá hezky z obalu vyklopit a ostrým nožem odříznete požadované množství při vaření. Uchovávání bylinek v hranatých krabicích šetří místo v mrazničce.

Zmrazený libeček přidávejte do jídel až na závěr, nevařte ho. Kvalitou se vyrovná čerstvě sklizenému a drží si i aroma a chuť.

Ledové kostky

Čerstvý libeček můžete najemno nasekat a dát do formiček na led. Pak stačí zalít vodou a nechat zmrazit. Když budete potřebovat, hodíte jen kostku ledu do polévky nebo brambor a libeček bude jako čerstvý.

Olejové kostky

Jde o podobnou variantu jako v případě ledových kostek. Opět libeček pokrájejte a naplňte jím formičky na led. Místo vody ale zalijte bylinku olivovým olejem a dejte do mrazáku.

Domácí náhrada maggi

Z natě libečku si můžete snadno vyrobit náhradu maggi koření, bude zdravější a bez éček. Potřebujete 4 objemové díly libečku a 1 objemový díl celerové natě s kopřivovými vrcholky. Vše nasekjte na kousky, promíchejte s mořskou solí. Na 4 hrnečky libečku (4x 0,25 l) a 1 hrnek celerové natě s kopřivou přidejte 5 polévkových lžic soli. Nať se solí promačkejte, aby se snadněji uvolnila tekutina. Nechte ji 15 minut odpočívat a pak silou napěchujte do skleniček. Povrch každé skleničky zalijte 2 lžícemi chuťově neutrálního oleje, nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým. Nehodí se olivový. Bylinky pustí šťávu, kterou používejte jako pravé maggi koření. Sklenice vydrží v chladničce rok bez zavařování.

Léčivé účinky libečku

Libeček pomáhá při nechutenství, plynatosti, pocitu plnosti a nedostatečnosti žaludku a žlučníku. Čaj z kořene libečku je detoxikační a močopudný, je velmi účinný na dnu, revma a artrózu. Jelikož stimuluje produkci trávicích šťáv, podporuje trávení, dále pomáhá při nepravidelné menstruaci, potížích s prostatou, močením a ledvinami, dokáže rozpouštět močové a ledvinové kameny. K celkovému posílení organismu obzvláště starých lidí se využívají semena libečku, silný odvar přidaný do koupele pak působí jako deodorant a je doporučován i lidem, kteří mají problémy s klouby. Jeho výbornou vlastností je, že čistí krev a odvádí tak toxiny z organismu, zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce. Jeho účinky jsou pozitivní také na nervovou a svalovou soustavu, určitě je třeba ocenit také jeho afrodiziakální účinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47