Nepodceňujte výběr zahradní hadice, může se vám to vymstít

 Zahrada 
06. srpna 2017 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mezi zahradními hadicemi je velký rozdíl. Jedním z rozhodujících faktorů je i váha nebo tloušťka. Shutterstock
Snad žádná zahrada se v létě neobejde bez zahradní hadice. Na první pohled by se mohlo zdát, že její pořízení je banální záležitost, jenže opak je pravdou. Hadice mohou být velmi různé. Kvalitní se vyznačují zejména opletením, které zabezpečuje, že se hadice nebude kroutit a sukovat.

Hadice mají práci na zahradě usnadňovat, ne ji komplikovat. Vždy si zkontrolujte výrobce. Hadice bez etikety neskýtá záruku kvalitního výrobku. Při kontrole balení můžete objevit viditelné vady typu protržení a oděrek.

Prohlédnout se také má i celkové propletení hadice. Často se stává, že propletení bývá na zahradních hadicích pouze namalované barvou. Taková hadice ovšem nebude držet tvar a zasukuje se. Především zahradní tlakové hadice jsou na oděrky náchylné. Naopak je tomu u klasických hadic, tam člověk nemusí ani při důkladném hledání chybu najít hned.

Rozhodující faktory zahradních hadic

Těmi jsou váha a tloušťka. Zejména váha je u hadice důležitým parametrem. Potřebujete-li si pořídit klasickou půlpalcovou hadici, její váha nikdy nesmí klesnout pod 115 gramů připadajících na jeden metr délky hadice. Tloušťku stěny v podstatě odráží váha hadice. Vnitřní průměr by měl být 12,5 milimetru. Vnější pak mezi 15 až 19 milimetry.

Vše je logicky svázáno s tím, jaký tlak se momentálně v hadici vyskytuje. Měl by se pohybovat okolo 15 – 30 atmosfér. Mnoho výrobců s vidinou zisku bez ostychu zamění tlak provozní a tlak poruchový. Klidně si tak s sebou vezměte posuvné pravítko a tloušťku změřte.

Zahradní hadice a jejich barevnost

Barva nemá z pohledu funkčnosti žádný vliv. Mnoho lidí však chce, aby jim hadice ladila se zahradou. Pro napouštění bazénu a zálivku rostlin je barva nepodstatná. Většina z nich má vnitřní barvu černou a na povrchu jsou zelené pro splynutí s trávou. K dostání jsou ale i bílé, modré, červené a další. V tomto ohledu tak záleží výhradně na vašem vkusu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve