Nepřehlížejte drbání uší vašeho psa! Zanedbaná péče může vašeho psa stát i život

 Mazlíčci 
07. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
3 fotografie v galerii
Psi se přeci drbou, to je normální ne? Buďte ale na pozoru, kde se pes drbe a jak často. Může se vám tím snažit něco naznačit! Shutterstock
Zdravé uši u psa se poznají jednoduše – jsou krásně růžové, na první pohled bez špíny a zápachu a když se jich dotkneme, pes neprojevuje žádnou bolest. Na pozoru byste měli být ve chvíli, kdy toto neplatí a navíc si pes ucho často drbe, nebo třepe hlavou.

Abyste předešli zánětu ucha, nebo něčemu ještě mnohem horšímu, je dobré se věnovat uším vašeho psa pravidelně. Nepoužívejte k čištění ucha vatovou štětičku, kterou byste mohli zanést maz ještě hlouběji do ucha a způsobit tak zánět. Někdy se stane, že nepříjemnosti psu způsobil jen zapadlý chlup nebo osina z trávy. Ulevíte mu opatrným vytažením předmětu. Štětičkou byste mohli předmět zasunout hlouběji do zvukovodu a způsobit tak poranění bubínku.

Speciální kapky do uší

Mnohem šetrnější je čistit psu uši speciálními kapkami, které zakoupíte u svého veterináře. Psu se jednoduše nadzvedne jednou rukou ucho a kapky druhou rukou aplikujete přímo do zvukovodu. Aplikátor má vhodně navržený tvar pro psí ucho, takže jej jen opatrně zasunete, stříknete a promnete ucho. Pak necháte psa, aby se otřepal, čímž se dostane ven přebytečné množství. Vnitřek ucha nakonec důkladně vysušte papírovým kapesníčkem, gázou nebo vatou. Pokud není kapesníček po vysušení čistý, opakujte každý den, dokud nebude téměř bez nečistot.

Čistit uši je občas potřeba

Uši pravidelně kontrolujte a jednou za čas je vyčistěte. Svým tvarem jsou totiž snadno dostupné bakteriím a nečistotám. Abyste předešli zdravotním komplikacím, stačí se jednou za týden na uši podívat a lehce je vyčistit. Některá plemena jsou k tvorbě zánětu mnohem náchylnější, než jiná. Patří k nim například kokršpanělé, retrívři, pudli nebo baseti.

Pravidelné návštěvy u veterináře

Jestliže chodíte na pravidelné prohlídky k vašemu veterináři, vždy vašeho psa vyšetří celkově, tedy se mu podívá i do uší a v případě nalezeného zánětu vám sám předepíše léky. Pokud však pravidelnou péči zanedbáváte a se psem chodíte do ordinace jen v případě, že mu něco je, může se stát, že zánět nebo jinou komplikaci objevíte sami. Jak poznáte, že s uchem vašeho psa není něco v pořádku?

Varovné signály

  • pes má uši zevnitř silně znečištěné
  • uši si drbe častěji, než je běžné
  • neustále třepe hlavou
  • kňučí, když ho pohladíte v blízkosti uší
  • uši psa zapáchají
  • uši se zdají být uvnitř oteklé

Fatální následky

Jestliže pozorujete některé varovné signály, jako například znečištění, drbání či třepání hlavou, okamžitě začněte s čištěním. Pokud během pár dní příznaky nevymizí, nebo se dokonce zhorší, ihned navštivte vašeho veterinárního lékaře. Neléčené záněty totiž mohou vést k nevratným změnám ve zvukovodu a mohou končit až hluchotou. Zaražená osina zase může protrhnout ušní bubínek a v nejhorším případě se může dostat i do středního i vnitřního ucha a vyústit až v život ohrožující stav.

A jak jste na tom vy? Čistíte svým psům uši pravidelně?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve