Kašlat může i váš pejsek

 Mazlíčci 
11. srpna 2017 10:35 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Lidé a psi toho mají mnoho společného, bohužel se některé aspekty týkají také zdraví. Shutterstock
Psicový kašel, psincák, kotcový kašel....odborně: infekční laryngotracheitida psů ILT. Jedná se o virové onemocnění, které oslabí obranyschopnost horních cest dýchacích - hrtanu a průdušnice. Laicky by se dalo říct, že je to taková „psí rýma“, podobně jako u člověka.

Kašel může postihnout nejen lidi, ale i psy. Psincový kašel postihuje hlavně horní cesty dýchací, ale v některých případech se může rozvinout a zasáhnout i ty dolní. Může dojít až ke vzniku bronchopneumonie.

Jak a kde se může Váš pes nakazit?

Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí (kašlání, kýchání) nebo přímým kontaktem (nos na nos). Rizikovými místy pro šíření onemocnění jsou prostory s větším množstvím psů (například útulky, psí hotely) a na výstavách, svodech a podobně. V městských čtvrtích s vyšší koncentrací psů může sojít k nakažení při společném venčení nebo na cvičištích.
Onemocnět mohou psi v každém věku. 

Průběh nemoci

Psincový kašel je typickou kapénkovou nákazou. S výjimkou psího herpesviru se ostatní původci množí pouze na sliznicích dýchacích cest. K rozvoji  onemocnění přispívají současná chronická onemocnění, jako je chronická bronchitida a nemoc je častější u mladých psů. Inkubační doba je do devíti dnů. Lehká forma nemoci trvá obvykle 5-14 dní, ale kašel může přetrvávat i několik týdnů. Pes trpí záchvaty suchého kašle, které vyvolávají dojem, že má "něco" v krku, kašel se zhoršuje při námaze (běhání) nebo při zatlačení na krk (zatahání za obojek). Pes se během záchvatů může dávit a vykašlávat husté hleny připomínající našlehaný bílek - v první chvíli to vypadá jako zvracení. Občas se objeví vodnatý nebo hlenovitý výtok z nosu či z očí. Jinak se pes většinou tváří jako zdravý. V těžších případech má pes horečku a je smutný a bez nálady. Zánět průdušnice a průdušek je doprovázený vlhkým kašlem a ztíženým dýcháním. U neočkovaných štěňat do půl roku věku, u psů s oslabenou imunitou a u zvířat s chronickými nemocemi dýchacích cest může psincový kašel přejít až do těžkého zápalu plic. 

Léčba

Psincový kašel je většinou viróza, proto nezbývá, než ho "vyležet". Základem je klid, vzrušení či fyzická aktivita většinou provokují záchvaty kašle. Vykašlávání podporuje jitrocelový sirup (pro velkého psa v dávkování pro dítě, pro malého nahradit polévkovou lžíci čajovou) a dostatek tekutin. Psi někdy kvůli rozbolavělému krku odmítají suché krmivo, ale namočené nebo konzervu či maso si dají. Je-li kašel hodně úporný a vysilující, v úvahu připadají i léky na jeho potlačení, jako je zvířecí Atussin.Antibiotika se podávají při horečce nebo při postižení průdušek a plic. Nejčastěji  se používají potencované peniciliny, sulfonamidy a doxycyklin, ty totiž dobře hubí bordetelu.Prognóza je dobrá, u většiny psů kašel i bez léčby do 10 dnů odezní. Uzdravení psi jsou krátkodobě imunní před infekcí těmi původci, kteří u nich vyvolaly nemoc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve