Jak si vyrobit vlastní prodlužovačku

 Dílna 
12. srpna 2017 17:53 / Bronislava Silná
  149
📷
2 fotografie v galerii
Základem je kvalitní vodič a pečlivá práce. Shutterstock
Výroba prodlužovacího kabelu je jednoduchá věc. Přesto je dobré připomenout pár zásad, které jsou důležité pro správnou funkci a bezpečnost. Pokud vše zvládnete, můžete si vyrobit kvalitní prodlužovací kabely za méně peněz a přesně na míru.

Potřebný materiál a vybavení

Potřebujeme trojžilový kabel s příslušným průřezem podle plánovaného zatížení. A samozřejmě zásuvky a zástrčky. Ty jsou obvykle dimenzovány na proud 16 A. Pokud by i kabelem měl téct stejný, potřebujeme průřez jednoho vodiče minimálně 1 mm čtvereční. Pro nižší předpokládané proudy vystačíme s menším průřezem. Šroubovák, nůž a štípačky jsou samozřejmostí.

Postup

Konce kabelu zbavíme v délce asi 5 – 7 cm vnější izolace. Uvidíme tři vodiče v barevných bužírkách. Hnědá je fáze, modrý je nulovací vodič a žlutozelený je ochranný vodič. Zkontrolujeme, zda jsme při odstraňování vnější izolace nepoškodili také izolaci jednotlivých vodičů. Nyní odstraníme zhruba 1,5 cm izolace každého jednotlivého vodiče. Postupujeme tak, abychom nezničili vnitřní kovové drátky. Holý konec vodiče prsty stočíme a zpevníme. Rozebereme zásuvku či zástrčku a krycí část navlékneme na kabel. Jednotlivé vodiče přišroubujeme na přípojná místa tak, že na vodiči vytvarujeme očko zleva doprava, aby se při utahování šroubku nerozmotávalo.

Žlutozelený drát patří na ochranný kolík. Modrý drát je připojen na pravou stranu zásuvky či zástrčky. Na levé straně je vždy hnědá fáze. Toto zapojení je třeba dodržet. Jedná se o bezpečnost vaší i vašich blízkých. Pečlivě překontrolujte, zda vodiče pod šroubky pevně drží. Přišroubujte svorky, které brání vytržení kabelu, přišroubujte kryt.

Co s dlouhým kabelem

Pokud jste si takto vyrobili třeba dlouhý prodlužovací kabel k sekačce, bývá šikovné ho navinout na něco kulatého, co současně zabrání rozmotání kabelu a jeho zauzlování. Šikovný kutil si poradí i v domácích podmínkách a vyrobí navíjecí buben třeba z překližky. V obchodech s potřebami pro kutily se ale dá sehnat i prázdný buben bez kabelu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve