Vhodný žebřík vám usnadní práci

 Dům 
12. srpna 2017 20:08 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nejen při práci kolem domu a na zahradě potřebujete žebřík. I uvnitř v bytě oceníte štafle či malé schůdky při věšení záclon, výměně žárovek a dalších drobných domácích opravách. Shutterstock
Nejen při práci kolem domu a na zahradě potřebujete žebřík. I uvnitř v bytě oceníte štafle či malé schůdky při věšení záclon, výměně žárovek a dalších drobných domácích opravách. Pomůžeme vám zorientovat se v široké nabídce žebříků a vhodnosti využití jednotlivých typů.

Před koupí žebříku si ujasněte, k čemu ho budete potřebovat. K prořezání stromů, na živý plot, k česání ovoce nebo k údržbě domu? Podle toho se rozhodněte, jak má být žebřík dlouhý.

Označování délek u žebříků je různé. V první řadě vás nemusí zajímat skutečná délka žebříku, ale údaj zvaný opěrná výška. Ta určuje délku svislé kolmice z místa, do kterého žebřík dosáhne, opřete-li jej pod úhlem asi sedmdesáti stupňů.
Máte-li pětimetrový žebřík opřený v příslušném úhlu o podložku, je jeho opěrná výška přibližně čtyři metry devadesát. Počítejte, že (přibližně) z třetího či čtvrtého nejvyššího stupně odshora dosáhnete asi nad metr žebříku. Potřebujete-li pracovat například ve výšce pěti metrů, stačí zakoupit žebřík o délce čtyři až čtyři a půl metru. 

Jedna příčle, druhá příčle

Dalším parametrem, který vás zajímá, a to z hlediska pohodlné práce a naší bezpečnosti, je délka příčlí, která udává šířku žebříku. U hobby žebříku může kolísat od třiceti pěti do čtyřiceti dvou centimetrů. Je samozřejmé, že i širší příčle žebříku umožní pohodlnější práci.
Také vzdálenost mezi nimi hraje určitou roli. Určuje ji evropská norma, jež povoluje minimálně dvacet pět a maximálně třicet centimetrů, přitom musí být tento rozměr dodržen u všech stupňů žebříku. 

Materiál

Pod pojmem žebřík si možná většina lidí představí obyčejný dřevěný žebřík z dřívějších dob. Moderní doba však nabízí i modernější materiály. Žebříky se vyrábí nejen dřevěné, ale také kovové (hliníkové, ocelové) a na trhu se objevily dokonce žebříky laminátové, které postupně dřevěné žebříky vytlačují.
Laminátové žebříky mají tu výhodu, že jsou nevodivé, proto jsou vhodné všude tam, kde budete pracovat poblíž elektrického vedení. Hliníkové žebříky zase vynikají velmi nízkou hmotností a dlouhou životností, jsou vhodné pro řemeslné práce i do obyčejné domácnosti. Dřevěné žebříky nadále využívají zahrádkáři a chataři.

Jaké nejčastější podoby mají moderní žebříky

Teleskopické žebříky
Pevné žebříky
Univerzální dvoudílné a trojdílné žebříky
Pojízdné rampy
Žebříky s kloubem
Schůdky 

Jaké žebříky využijeme v domácnosti

V domácnostech nejčastěji nevyužíváme typické žebříky, ale spíše schůdky. V domácnostech totiž není velká pravděpodobnost, že budeme potřebovat lézt do větších výšek. Dále se v domácnosti mohou uplatnit také teleskopické žebříky. Jednotlivé díly teleskopických žebříků se do sebe dají jednoduše zasunout a ideálně připravit pro skladování. Podle potřeby se dá vysunout počet dílů, které budete vyžadovat.
Většinou se dají rozložit do podoby štaflí i do rovných poloh. I v domácnosti ale můžete využít i pojízdné rampy. Ty svou konstrukcí připomínají malé lešení. Zejména při zařizování, kdy štukujete strop, lepíte polystyrénové desky je práce na plošinách mnohem jednodušší. Můžete na nich udělat i pár kroků aniž byste je museli stále posouvat, jako schůdky nebo štafle.

Které žebříky se hodí na zahrady?

Na zahradě se dá využívat mnohem větší procento žebříků. Základem jsou klasické pevné žebříky, které mají vzhled, jako klasické dřevěné. Podle potřeby můžete vybírat počet jejich příček a velikostí. Počet příček začíná na pěti a může mít až 12. Velmi oblíbeným druhem žebříků jsou v současnosti trojdílné žebříky. Ty mají opravdu kreativní využití.
Dají se rozložit do polohy štaflí, štaflí s vysunutým dílem, všechny tři díly se dají vysunout nad sebe. Třetí díl těchto žebříků se dá vyndat a využívat samostatně. Ideální varianta pro stříhání stromů, práce okolo domu nebo na balkóně. I tento druh žebříků disponuje odlišným počtem příček v každém dílu a dokáže dosahovat do rozdílných výšek. Nejčastěji vidíme na trhu žebříky 3×5 příček až 3×10 příček. Při opravě fasády samozřejmě využijete také pojízdné plošiny.

Se kterým žebříkem až na střechu?

Pokud se potřebujete dostat se žebříkem až na střechu, doporučujeme využít některý z trojdílných žebříků. Musíte si dávat ale pozor na kvalitu materiálu. Pokud budete potřebovat do výšek častěji, vybírejte žebříky se silnější vrstvou hliníku.
Poznáte je velmi jednoduše. Stačí porovnat jejich váhu. Na střechy můžete také využít kloubové žebříky. Vrchní část žebříku je vybavena kloubem. Ten se může nastavit do polohy, kdy se vrchní část ještě položí na střešní krytinu a budete moci po ní i chodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve