Prosvětlete si svůj byt

 Dům 
19. srpna 2017 10:47 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Bílé nebo světle pastelové zařízení váš byt nejen prosvětlí, ale zároveň působí nadčasově a moderně. Shutterstock
Připadáte si někdy ve svém bytě jak v tmavé ponuré kobce? Přepadají vás doma pocity úzkosti, stěny jako by se na vás hroutily. Chtěli byste více prostoru, více vzduchu a slunce, volně a svobodně dýchat… Nepropadejte depresím a raději popřemýšlejte, jak svoji stísněnou klícku proměnit ve vzdušný a prosvětlený byt.

Jedním z prvních předpokladů je odstranění veškerých odstranitelných překážek, které stojí přirozenému světlu v cestě. Platí to např. o množství různých drobných předmětů na okenním parapetu, stejně jako o tmavých a těžkých závěsech atp. Velmi zásadní roli pak hrají také barvy stěn a to zejména v okolí okna nebo jiného zdroje přirozeného světla.

Zbavte se „zatemňovačů“

Než se pustíte do větších úprav, nejprve se po svém bytě porozhlédněte po věcech, jež pohlcují světlo. Mezi typické „požírače světla“ patří tmavé, těžké závěsy, temné zástěny a nadmíra tmavého nábytku, který pokrývá stěny od podlahy až ke stropu. Pokuste se vaše bydlení provzdušnit pomocí světlých nebo transparentních textilií, popřípadě záclony zcela nahraďte žaluziemi. Pokud máte z okna výhled na krajinu a nemusíte se obávat nežádoucích pohledů kolemjdoucích nebo sousedů, můžete se závěsů, záclon a žaluzií zbavit úplně. Také čistý parapet bez dekorace dokáže udělat divy. Jestliže máte v domě nebo v bytě dveře, jež se běžně nezavírají, klidně je vysaďte z pantů, i tím prostor opticky prosvětlíte a provzdušníte.

Barevnost

Mějte na paměti, čím světlejší odstín zvolíte, tím víc světla upravený povrch odrazí.
Ideální je bílá barva – odráží nejvíce světla a vyvolává pocit vzdušnosti. Kam s ní? Na stěny, stropy, k oknům. Pokud jako já nevěříte v to, že světlý nábytek vyžaduje daleko větší péči než tmavý, pak se nemusíte bát ani bílé sedačky.


Co když na bílou „máte alergii“? Velmi světlé odstíny teplých barev vám zaručí podobný efekt. V případě, že si nedokážete představit svůj domov bez tapet, pak jedině světlé tóny a drobné vzory, to samé platí i pro textilie.

Tmavé pokoje zařizujte střídmě

Snažte se prostor příliš nezahltit nábytkem. Místnost opticky zesvětlíte, pokud si velké kusy vybavení, jako jsou například pohovka, stůl nebo obývací stěna, pořídíte ve stejné světlé barvě, jakou mají stěny pokoje. Nábytek splyne s pozadím a díky tomu udržíte dojem vzdušnosti. Vhodné jsou také vestavěné skříně z mléčného skla nebo v bílém provedení. 

Nábytek

Místnost se doslova otevře, pokud se barevnost nábytku bude co nejvíce blížit barevnosti stěn. V případě, že toto řešení považujete za příliš extravagantní nebo nepraktické, volte nábytek s bíložlutým až žlutohnědým zabarvením.

Nemusíte se vzdávat ani tmavých kousků, vtip je v tom, aby měly lakovaný povrch a tudíž i schopnost odrážet světlo zpět do místnosti. Kombinace tmavé podlahy a tmavého nábytku sice vyvolává dojem stability, ale činí celek ponurým. Tmavým prostorům všeobecně nesvědčí nábytkové sestavy. Alternativním způsobem je střídání světlejších a tmavších kusů nábytku. Tento trik evokuje v lidském podvědomí hru světla.

Bílý strop vám pokoj opticky nejen zvětší, ale i prosvětlí

Oblíbený a často používaný trik na optické zvýšení stropu pomocí bílé barvy lze použít i v případě, že ve vašem pokoji máte nedostatek světla. Podobnou funkci splní i světlá podlaha například z lesklé keramické nebo kamenné dlažby a ze světlého nebo na bílo namořeného dřeva. V případě, že ji ještě navíc necháte nalakovat, zesvětlující efekt bude ještě výraznější.

Okna

Okna na sever bývají bezpochyby jedním ze základních důvodů přítmí v místnosti. Proto by se jim měla věnovat zvláštní pozornost. Všeobecně platí, že čím tmavší místnost tím méně textilního dekoru. Pro záchranu soukromí postačí lehké průsvitné a rozhodně bílé záclony. Pokud se nemůžete odpoutat od představy tradičních závěsů, volte velmi světlé barvy a při tom dbejte na to, aby se závěsy daly roztahovat co nejvíc do šířky. Parapety mají zůstat prázdné.

Sklo prostor rozzáří

Vděčným materiálem, díky kterému můžete celý byt opticky zvětšit a prosvětlit, je sklo. Prosklenými skříňkami, deskou ze skla u konferenčního stolku, tím vším učiníte byt prostorným, vzdušným a plným světla. Skleněnou výplní ve dveřích vnikne dostatek světla i do dříve tolik tmavé předsíňky bez oken. Každý prostor opticky zdvojnásobíte, instalujete-li v místnosti zrcadlo. Lze jej připevnit na stěnu nebo na dveře vestavěné skříně. Příliš mnoho skla však vyvolává chladný dojem, snažte se ho proto vyvážit proteplením pokoje nábytkem ze dřeva a barevným textilem (přehozy, polštářky, koberci).

Rozsviťte si! 

Dostatek nebo naopak nedostatek světla výrazně ovlivňuje psychiku člověka, dokonce také jeho imunitní systém. Měli byste proto dbát na jasné intenzivní osvětlení místností a předejít tak špatným náladám a depresím. Pověsit ke stropu jeden lustr doprostřed místnosti – tedy tak zvané centrální osvětlení – zdaleka nestačí. Tato klasika slouží spíše jako osvětlení orientační.
 
Dostatečné osvětlení by mělo být instalováno také v každém pracovním a odpočinkovém koutku. Světlo potřebujete, když si ve svém oblíbeném ušáku listujete časopisem, když si čtete knížku v posteli, když se v koupelně upravujete před zrcadlem, posvítit si 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47