Postavte si vlastní lis na jablka a další ovoce

 Zahrada 
20. srpna 2017 16:03 / Bronislava Silná
  3
📷
3 fotografie v galerii
Profesionálně vyrobené lisy pro inspiraci. internet
Pomalu ale jistě se blíží čas moštování. Nechce se vám stát ve frontách, nemáte žádný speciální odšťavňovač a nechce se vám investovat do lisu? Zkuste si postavit vlastní.

Konstrukce

Jako materiál poslouží to, co máte doma. Nejjednodušší je práce se dřevem. Dva kusy pořádného prkna nebo trámu. Ocelové šrouby na vyvinutí tlaku a lisující část, pod kterou zabalíte do plátýnka jablka. Zbývá už jen vyřešit nádobu, do které uděláte otvor, kterým bude šťáva vytékat do připravených mís nebo kyblíků. Na obrázku je použita krabice na elektroinstalaci.

Jediné nepohodlí tohoto řešení je, že při lisování musíte utahovat postupně čtyři šrouby. Zručnější by jistě přišli i na variantu, jak postavit lis s jediným šroubem uprostřed. Vyžadovalo by to ale náročnější konstrukci ze dřeva. Fantazii se tedy meze nekladou. Podstatné je, zda jste zruční.

V případě, že ale nemáte žádný materiál a konstrukce by vám činila velké potíže, doporučujeme zakoupit jednoduchý lis. Ty nejmenší startují na cenách okolo dvou tisíc. Vhodné jsou ty o něco větší. I investice tří tisíc se může vyplatit. Uděláte totiž mnoho šťávy.

Uchování moštu

Aby vylisovaný mošt vydržel, bude potřeba ho sterilovat. Do zavařovacího hrnce dáme láhve s moštem naplněné po okraj. Vodu dáme do dvou třetin lahví. Zahřejeme mošt na 70 stupňů. Nečistoty z moštu se vyplaví do vody. Vyjmeme láhve, odlijeme část moštu, aby hladina byla těsně ke zúžení lahve. Zazátkujeme propařenými novými zátkami.

 

Témata: jablka, ovoce, mošt, šroub, dřevo
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47