Jak poznat kvalitní psí granule od nekvalitních

 Mazlíčci 
22. srpna 2017 10:35 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Myslíte si, že svému psu dáváte to nejlepší? Co by kvalitní granule měly obsahovat a co v nich naopak nemá co dělat? Shutterstock
Chcete svému psímu miláčkovi vybrat dobré krmivo, vařit se vám nechce, krmení syrovým masem není nic pro vás, a tak volíte granule? Je to sice jednoduché, ale někdy můžete psu zadělat na vážný zdravotní problém. Co při výběru granulí sledovat?

Zkontrolujte obsah masa

Pes je masožravec a proto ke svému správnému vývoji potřebuje maso. Proto první, co byste měli při výběru granulí sledovat, je právě obsah masa. Ve složení krmiva by mělo být vždy a jedině na prvním místě. Můžete ho tam najít pod různými názvy (čerstvé, mražené, sušené, masová moučka), ale nikdy neberte granule, které obsahují masokostní moučku.

Stejně tak by na obale měl být uveden druh masa. Výrazy tipu: drůbeží maso, maso, nebo vedlejší produkty živočišného původu jen dokazují, že se nejedná o kvalitní krmivo. Raději vyberte ty, které přesně určují, zda se jedná o kuře, krůtu, kachnu a jiné, ale konkrétně určené maso.

Kolik obsahují „přílohy“

Pes přílohu v podobě obilovin v zásadě nepotřebuje, ale rozhodně není nutné ji zavrhovat. Škroby v nich obsažené neumí pes trávit, takže jeho zažívacím traktem jen projdou, ale obsahují zdraví prospěšnou vlákninu a mnoho vitaminů a minerálů. Granule s obilovinami jsou vhodné hlavně pro psy v zátěži, nebo pro ty hůře přibírající. Nejlepší obilovinou v granulích je oves a hnědá rýže, nebo ječmen a pšenice špalda.

Tvrdé nebo měkké

Na trhu najdete granule jak tvrdé, tak měkké. Ty měkké jsou často inzerovány s výhodou, že vašemu psu více chutnají, že jsou šťavnaté a v reklamách při jejich žvýkání psi slastně mlaskají. Tvrdé granule jsou ale schopny udržovat alespoň trochu i psí zuby, a to tak, že je zbavují zubního plaku a kamene. Vždy je ale lepší i tak psu zuby pravidelně čistit a dávat mu kousat třeba tvrdý chleba nebo syrové kosti.

Všechny nejsou pro každého

Důležité je také si uvědomit, že nelze jedny granule kupovat psu celý život. Pes, stejně jako lidé, prochází různými životními etapami, kterým je nutné stravu přizpůsobovat. Tak třeba štěňata. Nejprve si odpovězte na otázku: jedná se o malé či střední, nebo velké či obří plemeno? Každá z těchto skupin má totiž svá specifika, která se nedají ve stravě obejít. Menším plemenům neuškodí energeticky vydatné granule se spoustou bílkovin, zatímco obří plemena by mohla po těchto granulích růst nebezpečně rychle, čímž by mohlo dojít k vážným nemocem kloubů a pohybového aparátu.

Zrovna tak krmení seniorů. Malá plemena stárnou obecně pomaleji, než velká. Jezevčík patří mezi seniory klidně až v osmi letech, zatímco doga už v pěti. Stáří s sebou nese i nižší energetický výdej, kterému by měla být přizpůsobena i strava. Nižšímu výdeji musíme nutně přiřadit i nižší příjem, tudíž vybrat granule, které obsahují méně energie, aby pejsek zbytečně neztloustl.

Stejně tak zvažte, zda je váš pes spíš gaučový povaleč nebo aktivní pracovní pes a zda mu v průběhu dne nedáváte ještě jiné pamlsky. Kojící feny jsou také zvláštní skupinou. Posuďte také zdravotní stav psa a případné alergie.

Čím víc barvy, tím…

Nenechte se zlákat reklamou. Obecně lze říci, že čím větší reklamu značka potřebuje a čím barevnější granule různých tvarů v pytli najdete, tím horší kvalita. Tyto granule často obsahují látky, které nemají v psím krmení co dělat a psům mohou způsobit nejen alergické reakce.

Sledujte psí exkrementy

Čím menší exkrement, tím více je organismus psa schopen z granulí využít. Schválně si zkuste někdy krmit masem, nebo nejkvalitnějšími granulemi a pak přejít na ty nejlevnější, které seženete. Zjistíte, že z obvyklé stolice 2x denně najednou potřebuje pes vyvenčit hned pětkrát. Velikost hromádky zůstane stejná, jen ji nebudete uklízet ráno a večer, ale vlastně skoro celý den. Hovoří to o jediném: pes není schopen látky v granulích strávit, takže k čemu mu pak vlastně jsou?

Cena často napoví

Ne vždy to tak je, ale v případě psího krmiva je cena opravdu často vodítkem kvality. Jen výjimečně platí, že levné krmivo dodá psu vše potřebné a nic navíc. Můžete ale ušetřit nákupem většího balení, kdy se cena kvalitního krmiva za kilogram pohybuje zhruba kolem 100 Kč.

Pokud jste si psa ještě nekoupili, ale máte to v plánu, máme pro vás jednu radu. Než mu celý život kupovat nekvalitní krmivo, které může způsobovat nemoci kloubů, pohybového aparátu, zažívání, zubů a ovlivňovat kvalitu srsti jen proto, že je levné, zamyslete se, zda si radši nekoupit menší plemeno, které toho sní méně a vy si budete moci dovolit koupit kvalitnější krmivo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47