Chlebník: Ať vám pečivo vydrží!

 Ostatní 
21. srpna 2017 14:30 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Stylové chlebníky nesmí chybět v žádné domácnosti Shutterstock
Chléb a další pečivo jsou v tuzemsku i v celé střední Evropě běžnou součástí jídelníčku. Rohlík s marmeládou či chleba se sýrem patří mezi oblíbené snídaně, svačiny i večeře. Jak ale pečivo udržet co nejdéle v dobré formě?

Neexistuje žádné jednoznačné pravidlo, jak a kde pečivo skladovat. Nicméně abychom ho udrželi čerstvé, mělo by být umístěno v suchém prostoru, kam nemá přístup příliš vzduchu. 

Ještě teplé pečivo není dobré ukládat do prostor, kam nemá přístup vzduch – je lepší ho nejprve nechat zchladnout. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně.

V současné době se pečivo nejčastěji prodává v mikrotenových sáčcích nebo plastových obalech. Nejčastějším prohřeškem je ponechání pečiva a chleba v igelitu. Jde o velmi nevhodné uskladnění, jelikož pečivo brzy plesniví. Nejlepším řešením je zabalení chleba do čisté utěrky a uložení do chlebníku, kde vydrží v dobrém stavu i několik dní. 

A jaký chlebník vybrat?

Dřevěné chlebníky byly mezi prvními, které se začaly vyrábět. Nemají sice nijak extra propracovaný design, ale jsou vhodné do rustikálních kuchyní. Ideální jsou ty s posuvnými dvířky, díky kterým nepotřebujete na lince dalšího místa. Barev, do kterých se chlebníky namořují je opravdu mnoho, proto jej jednoduše sladíte s barvou své kuchyňské linky.

Plastové chlebníky se vyrábějí v nejmenším množství. Funkčnost i praktičnost lépe plní dřevěné či kovové chlebníky, nicméně u plastových chlebníků, nebo také chlebovek, můžete vybírat z veselých a různorodých barev, které oživí vaši pracovní desku. Výhoda plastových chlebníků spočívá v tom, že jsou velmi jednoduché na údržbu (můžete je umýt v myčce), jsou lehké a při pádu se nerozbijí.

Nerezové chlebníky patří mezi velmi oblíbené. Díky pěknému designu je rádi vystavíte na dostupném a očím viditelném místě. Můžete vybírat z různých velikostí, tvarů a druhů. Některé obsahují praktická madla pro otevírání a zavírání celé chlebovky. Údržba je trošku náročnější, jelikož je na nerezu vidět každý otisk prstu. Budou se skvěle vyjímat v moderní až minimalistické kuchyni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47