Organizovaná kuchyně s potravinovou skříní

 Dům 
22. srpna 2017 14:14 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nemáte místo na velkou spíž? Uskladněte potraviny v potravinové skříni. Shutterstock
V kuchyni neskladujeme pouze nádobí, pomůcky k přípravě pokrmů a malé spotřebiče. Jedním z nejdůležitějších úkolů je uskladnění jídla.


Máte málo prostoru v kuchyni a kupujete tak opravdu jen minimum potravin, abyste je měli kam uložit? Ale pak se vám stává, že nemáte vše potřebné? Pak jsou právě pro vás jako stvořené potravinové skříně. Zabírají málo místa, a přitom se toho do nich tolik vejde!

Rozeznáváme dva základní typy potravinových skříní. Prvním typem je skříň, které po otevření nebo vysunutí vyjíždí ven celý vnitřek. Uživatel tak hned vidí, co všechno a kde má v skříni uskladněné. Tento typ skříní zajistí dokonalý přehled o jejím obsahu a po designové stránce je velice atraktivní. Celkový efekt skříně lze podpořit umístěním osvětlení v půdě korpusu. Světlo se rozsvítí pokaždé, když ´potravinku´ otevřete. Výsuvní skříně jsou vybaveny masivním posuvným mechanizmem a stabilizačním horním vedením.

Pokud jde o drátěné provedení, můžou veškeré drobnosti a nečistoty propadnout do spodních partií. Při volbě pevného dna jednotlivých polic se tomuto handicapu lehce vyhneme. Nevýhodou je, že dvířka skříně jsou více namáhaná, jelikož nesou poměrně těžký náklad. Také vy musíte vynaložit větší sílu na vysunutí obsahu vysoké skříně, plně naložené potravinami.

Druhým typem je vysoká skříň s otvíravými dvířky, za kterými jsou v sloupci nad sebou umíněné skryté zásuvky. Zásuvky můžou mít skleněná čílka, nebo tzv. galerii, pro lepší přehled o jejich obsahu. Uživatel si nemůže stěžovat na namáhavou manipulaci, vždy sáhnete konkrétně po tom šuplíku, který chcete otevřít. Problém nastane, jestli zapomenete, kde je co uskladněné a musíte otvírat a zavírat zásuvku po zásuvce. Provedení vnitřního systému může být různé. Od umělohmotných zásuvek, drátěného programu až po luxusní chromové provedení v kombinaci se sklem. 

Tipy pro uspořádání potravinové skříně

Posuvné dveře

Bojujete-li s každým centimetrem, neváhejte investovat do posuvných dveří. Posuvné dveře se hodí i na delší mělčí skříně, kde se potraviny ztratí i té nejinformovanější hospodyňce.

Kreativní organizéry

Organizéry se vám prostě musí líbit a musí vás zaujmout. Nevzhledná, i když velice praktická skříň, se vám s radostí otvírat nebude.

Vděčné šuplíky

Šuplíky jsou nejen pohodlné ale také přehledné. Jsou li navíc drátěné, snadno i u těch nejvyšších vidíte do nejzazšího koutku skříně. Pozor však na celodřevěné, které jsou umístěné moc vysoko a už do nich není vidět. Při zařizování myslete i na ostatní členy domácnosti – byla by škoda přijít o nadšené pomocníky. Ne pro všechny mohou být šuplíky do výše očí vhodné.

Šikovné dózy

Dózy mají atraktivní vzhled, jsou přehledné a maximalizují využití prostoru. Také zabraňují vniknutí nežádoucímu hmyzu či vlhkosti do potravin.

Chytré popisky

Libujete si v popiskách, máte fotografickou paměť a rádi tvoříte? Pak právě pro vás je vhodná skříň s boxíky v jednom stylu. Navíc si je můžete i vyrobit, například nabarvené dřevěné krabice působí kouzelně. Jako doplňkový materiál použijte třeba plech. A ani nalepení samolepek přímo na nádoby není od věci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve