Druhy příček, jejich výhody a nevýhody

 Dům 
23. srpna 2017 10:49 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Stěny a příčky systému suché výstavby jsou rychlým a efektivním řešením dispozice vnitřního prostoru.  Shutterstock
Příčky jsou svislé nenosné stěny, dodatečně vestavěné do hrubé stavby, vystavené pouze vlivům vnitřního prostředí. Rozdělují prostor uvnitř budovy na jednotlivé, účelově vymezené místnosti v bytové, občanské, průmyslové i zemědělské výstavbě. Funkcí příček je vytvořit takové prostory, aby jejich velikost, optimální návaznost i provozní kvalita umožňovaly racionální provoz.

Volba nové příčky se odvíjí od několika kritérií a požadavků. Stavíme-li nový dům měl by materiál příčky odpovídat celkovému stavebnímu systému. Pro dům z cihelných tvárnic, zvolíme tedy příčky z téhož materiálu, popř. příčky sádrokartonové či montované dřevěné. Do domu, který má nosné stěny z monolitického betonu, použijeme příčky betonové, plynosilikátové nebo montované.

Jiná situace nastává při rekonstrukci. Tam dáváme přednost příčkám lehkým (např. pórobetonové/ply­nosilikátové tvárnice, montované sádrokartonové příčky), které zbytečně nezatěžují stávající stropní konstrukce.

Dalším důležitým kritériem výběru je únosnost dané příčky. Do příček cihelných, pórobetonových a betonových není problém uchytit těžké police s knihami, kuchyňskou linku, či na ně zavěsit umyvadlo. U sádrokartonu a jiných montovaných materiálů už musíme daný problém vyřešit posílením jejich konstrukce. 

Příčky z pórobetonu

Jako lehké příčky se používají pórobetonové tvárnice (tl. 75, 100, 125, 150 mm), které se nedoporučují kombinovat s jinými materiály (ani při rekonstrukcích). Hlavním důvodem je vysychání tvárnic během své životnosti, tak by mohlo dojít k odtrhnutí nebo popraskání omítky.

Příčky ze sádrokartonu

Další velice využívané jsou sádrokartonové příčky. Principem je zhotovení nosné kostryz hliníkových profilů šířky 50, 70 mm a opláštění z obou stran deskami ze sádrokartonu (tl. 12,5 a 15 mm). Volný prostor se vyplňuje teplenou a zvukovou izolací. Výhoda je v rychlé a snadné montáži, popř. demontáži, a může se prakticky stavět kdykoliv a na jakémkoliv podkladě (dřevěné parkety, betonová podlaha aj.). Nevýhodou těchto konstrukcí je nemožnost zavěšování předmětů, zejména těžkých, a nutnost zvukové izolace (pro dřevostavby se používají jedině sádrokartonové příčky).

Příčky z keramiky

Potřebujeme-li zajistit, aby se domem nešířil hluk, musíme použít těžké příčky. Své uplatnění zde nalézají keramické tvárnice. Kombinace s jinými materiály se také nedoporučuje kvůli možným deformacím, jako u pórobetonových tvárnic. Příčkovky mají velmi dobrou zvukovou, ale i tepelně izolační schopnost a používají se pro rozdělení vytápěných a nevytápěných prostor.

Příčky z betonu

Pro dokonalou neprůzvučnost se používají betonové příčky. Příčka velmi zatěžuje nosné konstrukce a schopnost spolupůsobení je minimální, proto se raději volí jako nosná příčka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve