Blíží se podzim a s ním i zazimování zahradního nábytku

 Zahrada 
01. září 2017 19:20 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zazimování zahradního nábytku je druh činnosti, která se stále podceňuje.  Shutterstock
Zahradní nábytek je potřeba zazimovat stejně jako ostatní součásti zahrady.

Během zimy by měl být nábytek chráněn před mrazem, proto je třeba ho uskladnit. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory. Ideálním místem je garáž, půda, sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu.

Před vlastním zazimováním je vždy potřeba jakýkoliv nábytek zbavit prachu a jiných nečistot, a to i v případě, že je vyroben z materiálu, který je označován jako bezúdržbový. 

Kovový a hliníkový nábytek stačí omýt vodou a nechat oschnout. Stejně tak ošetříte plastový nábytek nebo nábytek vyplétaný syntetickými výplety. Použijte teplou vodu, houbičku a  neagresivní čistící přípravek -  třeba na mytí nádobí.

Dřevěný nábytek vyžaduje náročnější péči. Údržba se na čistém a suchém nábytku provádí formou broušení jemným smirkovým papírem. Tím dřevu vrátíte jeho dokonale hladký povrch. Následuje napuštění teakovým olejem, který oživuje charakteristickou hnědou barvu dřeva a zlepšuje jeho pružnost i odolnost.

Utažení spojů

Před zimou především utáhněte spoje zahradního nábytku, který zůstane venku, aby se do nich nedostala voda. Ta pak zamrzne a dojde k pnutí a právě přechod vody ze skupenství kapalného do pevného mnohé materiály nevydrží.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod