Sklizeň jablek je za rohem

 Zahrada 
05. září 2017 20:58 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Právě v září vrcholí sklizeň podzimních a některých zimních odrůd jablek. Shutterstock
Jabloně obsypané zrajícími plody jsou symbolem podzimní hojnosti, jejich plody pak prvotřídním domácím zdrojem vitamínů a dalších cenných látek ve vskutku lahodné podobě. Kdy které odrůdy jablek sklízet a jak jablka skladovat, aby vydržela zdravá, sladká a šťavnatá až do Vánoc či ještě déle?

Léto nám pomalu končí a na zahradách už se nám všechny jabloně barví krásnými plody. Většina pěstitelů ví, co se svými stromy a plody dělat, kdy je sbírat, jak je uskladnit. Ovšem pro ty, kteří jsou v tomto oboru noví, máme několik tipů.

Kdy a jak sklízet?

Do otrhávání plodů se pusťte při suchém počasí, když není mráz a je odpoledne. Každý plod potom při česání rukou nadzdvihněte, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abyste plody nemačkali, ani je nezranili nehty. Poté je vložte do vystlaného košíku.
Pokud máte k dispozici česáček, berte do něj vždy jen jeden plod. Kdybyste jich do něj totiž nechali spadnout více, budou se na nich dělat otlaky a úroda nevydrží tak dlouho. 

Ve sklepě jablka vydrží až do jara…

…pokud jim zde vytvoříme optimální podmínky. Jablka vydrží kvalitní a šťavnatá při teplotách mezi 2-8°C a relativní vlhkosti vzduchu 80-90%. Teploty by nikdy neměly klesnout pod nulu, izolace proti mrazu však zároveň nesmí bránit větrání, zatuchlý vzduch je ideální pro množení plísní. Vzduch by se měl ve sklepě vyměňovat pomalu, ale stále. 
Místo sklepa samozřejmě dobře poslouží i jakékoli alternativní prostory, kde lze vytvořit podobné podmínky. Pokud je v nich příliš nízká vlhkost vzduchu, vyplatí se ji zvýšit pomocí nádob s vodou, zvlhčovačů vzduchu, případně kropením podlahy. Na samotné skladované ovoce však voda přijít nesmí. Vysoká vlhkost vzduchu působí příznivě proti ztrátě vody z jablek a tudíž jejich vysychání. Nelze ji ale, podobně jako teplotu, udržovat na úkor přívodu čerstvého vzduchu. Vlhkost nejsnáze změříte vlhkoměrem.

Jablka ve studni a na balkóně

Zajímavou alternativou je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně se spustí do patřičné hloubky, kde je teplota i vlhkost ideální a navíc téměř neměnná.
Nouzovým řešením je uskladňování plodů v polystyrenem zateplených bednách na balkóně. Jablka předem každé zvlášť zabalte do měkkého papíru, případně je probalte „bublinkovou“ fólií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve