Jitrocelový sirup pomáhá při řadě nemocí. Lze ho jednoduše vyrobit i doma

Výbornou medicínu v podobě jitrocelového sirupu si můžete připravit i sami doma.
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
08. září 2017 09:24 / Internet
  253   2
Už naše babičky věděly, že jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení nebo bolestech v krku. Pořídit ho lze v lékárně, ale bez problémů ho zvládnete vyrobit i doma.

Jitrocel kopinatý lze použít při celé řadě neduhů. Ulevuje při nachlazení, odkašlávání, čištění plic, krve a ledvin. Pomáhá také při nečisté pleti (posekaný jitrocel spaříte horkou vodou, necháte deset minut luhovat a po vychladnutí přikládáte gázu namočenou v odvaru na pleť). Jitrocel nemusíte pouze popíjet ve formě čaje, ale  používá se také při vaření - jitrocelové lístky lze nasekat do polévky, přidat do zapečených zeleninových pokrmů nebo do salátů. Pokud se chcete připravit na sychravé počasí, které s sebou přináší tradiční chřipková onemocnění, pusťte se do domácí výroby jitrocelového sirupu.

Velkou výhodu jitrocelového sirupu je kromě léčivých účinků i to, že výborně chutná, takže ho mají rády i děti. Je vhodný pro pacienty od tří let věku. Oceníte ho při kašli i nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Tento sirup se dá připravit několika způsoby.

Varianta bez vaření

Natrhejte si čerstvé mladé listy, omyjte je a pak je pěchujte do velké sklenice - vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvěte a každou vrstvu pořádně stlačte. Nechte stát na slunném místě (ne však na přímém slunci), dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Tento proces trvá asi 10 dní. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně dva litry sirupu. Přeceďte, vlijte do uzavíratelné láhve a uskladněte v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Sirup s medem

Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjte, pak je pokrájejte najemno, vložte do hrnce, zalijte decilitrem vody a přidejte 250 g medu. Vařte na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla sceďte, dejte do uzavíratelné láhve a skladujte v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal).

Medicína s citronem

Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

Jaký cukr zvolit?

Do sirupů se přidává cukr, a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Zdravější je ale třtinový, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíte používat, je to varianta celkem drahá.

Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak přesně vědět, co se vám do těla dostane.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při mytí auta
Zkontrolujte stav motorového oleje na vašem autě
Jak si uplést pomlázku
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Na největším opuštěném ostrově světa vyvíjí NASA nového robota

Věda & Vesmír

Nejzákeřnější tvor na planetě? Budete se divit

Bydlení

Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?