Žrouti elektřiny a jak s nimi zatočit

 Dům 
09. září 2017 09:26 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
V kuchyni se nacházejí největší žrouti elektrické energie.  Shutterstock
Jestli máte také občas pocit, že se vaše výplata rozplyne mezi náklady na domácnost, mohlo by se vám vyplatit znát pár největších žroutů. Samozřejmě těch, kteří vám peníze ubírají zbytečně!

Věděli jste, že největším žroutem mezi spotřebiči v domácnosti je lednička? A že za provoz staré pračky vypláznete o osm stovek víc než za její moderní úspornou verzi? a.

Energetické štítky napoví, kudy utíkají kilowatthodiny

Starší lednice v energetických třídách B či C dokázaly spotřebovat proud klidně za 5 až 6 tisíc ročně. Naštěstí se už neprodávají, ale v některých českých domácnostech stále narazíme na chladničky třídy A. Účet za roční spotřebu takové kombinované lednice s mrazničkou se pohybuje kolem 1550 korun, zatímco napájení stejné lednice třídy A+++ vyjde zhruba na polovinu, asi 800 Kč.

Situace vypadá velmi podobně i v koupelně. Klasická pračka s předním plněním třídy A vysaje při svém ročním provozu něco kolem 730 Kč. Úspornější verzi třídy A+++ postačí na vypraní stejné haldy špinavého prádla jen zhruba 400 Kč. (Uvedená čísla v obou příkladech platí pro nejrozšířenější distribuční sazbu elektřiny D02d.) 

Varná konvice

Pokud porovnáte její spotřebu s klasickým elektrickým vařičem, pak rozhodně vyhrává. „Litr vody uvaří při spotřebě 0,1 kWh, kdežto elektrický vařič potřebuje 0,26 kWh,“ říká Barbora Půlpánová z tiskového oddělení energetické společnosti. Problém je, že většina z nás pravidelně ohřívá větší množství vody, než musí. „Pokud v rychlovarné konvici zbytečně uvaříte 1,5 litru vody, zatímco by stačil čtvrtlitr, spotřebujete čtyřikrát více elektřiny,“ dodává. A takto nehospodárně se chová skoro polovina z nás.

Vliv na spotřebu energie má i umístění spotřebiče v místnosti. Např. chladnička má být co nejdále od zdrojů tepla a to třeba i slunečního záření přes okno. Za každý stupeň nad 20°C okolní teploty navíc vzroste spotřeba energie chladničky o 6 %. Roli také hraje nastavení vnitřní teploty, které by u chladničky mělo být +5°C a nemalou roli hraje také uspořádání potravin uvnitř chladničky. Rovněž tolik oblíbené vyhledávání dobrot s dlouho otevřenými dveřmi, znamená jednoznačně vyšší spotřebu energie. 

7 tipů, jak ušetřit elektřinu v domácnosti

• Vařte v hrncích zakrytých pokličkami
• Pračku zapínejte jen když je z větší části plná
• Kontrolujte námrazu v lednici. Neměla by být tlustší než 3 milimetry
• Perte při nízkých teplotách. Klasické prací prášky dobře vyperou i při 30 či 40 stupních
• Počítač, tiskárnu a další příslušenství zapojte do společné zásuvky na prodlužovacím kabelu s vypínačem, abyste je mohli lehce naráz vypnout, když na nich nepracujete.
• Lednici nechte stát v chladném koutě, ideálně aby na ni nesvítilo slunce a nestála poblíž topení, trouby atd.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47