Jak postupovat při úklidu knihovny

 Dům 
10. září 2017 12:08 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nelpěte na knihách, na které se u vás doma jen práší. internet
Většina lidí, kteří rádi čtou, mají silný vztah ke svým knihovnám. Sní o poličkách na knihy od podlahy až po strop, je jim jedno, že se jim doma knihy pořád hromadí a neradi se jich zbavují. Ne každá kniha, kterou jsme kdy přečetli, ale stojí za to, abychom ji četli znovu, někomu půjčili, nebo o ní vůbec mluvili. Ukliďte si knihovnu a zároveň knihy roztřiďte. Zde jsou jednotlivé kroky, jak na to.

Nejprve vyprázdněte všechny police s knihami. Roztřiďte knihy na hromádky třeba podle toho, zda jste je už četli nebo ne, podle žánrů, autora, nebo období života, ve kterém jste je četli. Během třídění rovnou popřemýšlejte nad tím, které knihy si vůbec chcete nechat.

Vaše knihovna by neměla být pouze přehledem všeho, co jste četli, nebo toho, co se chystáte číst. Měla by obsahovat knihy, o kterých můžete mluvit, které pro vás něco znamenají, které můžete číst stále dokola, nebo ty, které vás nějakým způsobem ovlivnily.

Potom rozhodněte, co uděláte s vyřazenými knihami. Ty, které se rozpadají můžete odnést do sběru, ostatní lze darovat do knihoven nebo jiných zařízení, nebo jimi můžete obdarovat svoje přátele a rodinu.

Police na knihy vyčistěte a rychle oprašte i knihy. Zůstanou pak déle v dobrém stavu a taky to přispěje ke kvalitě vzduchu ve vaší domácnosti. Můžete je buď zbavit prachu vysavačem s kartáčovým nástavcem nebo je otřít navlhčeným hadrem.

Nakonec knihy narovnejte zpátky. Existuje spousta možností, jakým způsobem knihy uložit. Lze je seřadit podle barvy, žánru a podobně.

Témata: knihovny, knihy, úklid
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47