Nejsou hrábě jako hrábě. Správnou volbou si ušetříte zbytečnou námahu

 Zahrada 
11. září 2017 13:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hrábě jsou k dostání v řadě provedení a každý typ se hodí na jiný typ činnosti. Shutterstock
Pokud máte zahradu, rozhodně budete potřebovat hrábě. Univerzální model však neexistuje. Na každou činnost se hodí jiný typ a je dobré se mezi nimi umět orientovat. Správnou volbou zahradního náčiní si totiž ušetříte zbytečnou námahu.

Při rozhodování, jaké hrábě koupit, si nejdříve promyslete, na co všechno a jak moc je potřebujete. Zanedbatelné není ani to, kdo bude s nářadím pracovat. Zvlášť u činností, kterým se budete věnovat častěji, se vyplatí důkladně prozkoumat nabídku trhu a vybrat si nářadí, se kterým se vám bude dobře pracovat.

Hrábě vybírejte tedy nejen podle účelu, ale také s ohledem na velikost (hmotnost) výrobku. Všímejte si také provedení výrobku – kvality a opracování materiálu, uchycení násady a materiálu, z kterého je zhotovena (dřevěné bývají nejčastěji jasanové, popř. bukové; velmi lehké jsou násady plastové či hliníkové s plastovým potahem). Některé firmy nabízejí odnímatelné násady, tj. můžete snadno jednu násadu použít k více druhům nářadí téhož výrobce.

Které hrábě se na co hodí?

Dřevěné hrábě - využijete především při hrabání sena. Vyrábějí se nejčastěji z buku, kolíky bývají buď dřevěné nebo plastové. Rozdíl bývá v šířce hřebene od 6 kolíků (21,5 cm) po 20 kolíků (80 cm). Různá může být i délka násady (100 – 190 cm). Běžná velikost těchto hrábí je 14 kolíků (šířka hřebene 49 cm, délka násady 170 cm)

Kovové hrábě – někdy tyto hrábě najdete označené jako zahradní. Nejvíce je využijete při úpravě (hrabání, urovnání či kypření) půdy. V nabídce jsou hrábě s 10 – 18 zuby, ty nejširší (42 cm) bývají zpevněny výztuhou. Nejlevnější jsou železné hrábě, ručně kované hrábě z oceli pak přijdou podstatně dráž.

Švédské hrábě – svým vzhledem připomínají vějíř. Vyrobeny bývají z pevného plastu nebo kovu (např. pozinkované). Hroty bývají buď lamelové nebo drátové. Některé typy mají pevnou šířku, jiné mají rozteč (šířku) nastavitelnou a najdete je pod označením planžetové. Využijete je při hrabání listí, trávy, plsti po vertikutaci. Šířka záběru se obvykle pohybuje v rozmezí 36 – 58 cm.

Plastové hrábě – v plastovém provedení se prodávají jak již zmíněné švédské hrábě ve tvaru vějíře, tak ploché modely s pevnou šíří záběru (až 50 cm). Výhodné jsou pro úklid větších ploch. Plastové nářadí se osvědčilo všude tam, kde by mohlo při použití kovového nářadí dojít k poškození (poškrábání) povrchu.

Hrábě provzdušňovací – v nabídce bývají označovány také jako vertikutační nebo řezací a patří k nejdražším. Nožové kované hrábě (např. z kalené karbonové oceli či pozinkované) slouží k odstraňování mechu a provzdušnování trávníků. Kovové hrábě (šířka 32 cm) mohou být opatřené pojezdovými kolečky, která usnadňují zpětný pohyb. Někteří výrobci nabízejí oboustranné provedení tohoto výrobku (každá strana má jinou hustotu hrotů.

Jak správně hrabat

Uhrabat záhon do perfektní roviny není jen tak. Ať děláte, co děláte, rovné plochy nedosáhnete? Vtip spočívá ve správně zvoleném nářadí a způsobu práce. Když chcete mít půdu urovnanou jako stůl, připravte si železné hrábě s dlouhou násadou. Čím bude delší, tím lépe. Těžiště hrábí je tak od vás dost daleko, abyste s ním mohli pohodlně pracovat a nástroj ovládat.

Hrábě uchopte oběma rukama tak, abyste se jen předklonili, ale neohýbejte se. Při hrabání se pohybujte kývavým pohybem spolu s hráběmi tak, abyste sílu přenášeli na kovovou část, a nikoli na násadu.

Ze všeho nejdřív obrácenými hráběmi rozdrťte hroudy a pak je zubatou částí zpracujte nadrobno. Nyní můžete začít upravovat záhon. S hrabáním začněte od rohu, v němž si (v duchu) vytýčíte pravoúhlý trojúhelník. Pracujte dlouhými stejnoměrnými tahy tam i zpět.

Na násadu netlačte, důležité je hrábě stále sunout po povrchu a nezvedat je. Když je pomyslný trojúhelník půdy uhrabán do roviny, máte se na další ploše už čeho chytit. Pak už jen stačí podle uhrabané šablony pracovat dál a rovinu udržovat. Až to zkusíte, uvidíte, že takhle uhrabaný záhon jste na zahrádce ještě neměli. Chce to jen cvik.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47