Jak správně vyčistit kopanou studnu?

 Zahrada 
11. září 2017 19:03 / Marie Popelková
  3
📷
1 fotografie v galerii
Čištěním kopaných studní dochází k odstranění přirozeného znečištění způsobeného vlivem přírodních jevů.  Shutterstock
Pořádek je zapotřebí udržovat nejen ve vaší domácnost, ale také ve studni. Co vám může taková dlouho nečištěná studna přinést? Odrazí se na vašem čerpadle, které si touto cestou spolehlivě rozbijete.

Není nic lepšího, než mít doma studnu a z ní pitnou vodu batolecí kvality. To ale nevydrží
napořád, kopaná studna se musí nejen pravidelně kontrolovat, ale jednou za čas také pořádně vyčistit. 

Kontaminace vody

Mnoho dříve kopaných studní je ve špatném technickém stavu. Netěsnostmi v krytu studní do nich při jarním tání nebo přívalových deštích spolu s povrchovou a dešťovou vodou vnikají organické nečistoty a usazují se na dně studny jako jemný kal, který je tvořen především zeminou, listím, větvemi a odumřelými těly drobných živočichů. Všechny tyto nečistoty zvyšují kontaminaci studňové vody a negativně mění její chuť, pach a barvu, mohou ucpávat vstupní otvory do studny i výtlačné potrubí. Silně znečištěná studna může dokonce znečišťovat i studny v blízkém okolí.

Jak to poznám spolehlivě, že moje studna čistit potřebuje?

Necháte si udělat rozbor. Ten si buď zařídíte sami, v tom případě se obraťte na hygienickou stanici nebo to za vás může vyřešit specializovaná firma. Pak se zpravidla nemusíte starat o nic, jelikož přijedou až k vám domů a sami odeberou příslušné vzorky, které odvezou do laboratoře. Za několik dní budete mít v ruce spolehlivou informaci o tom, jaké látky vaše voda obsahuje a zda ji můžete bez obav pít, jestli nedošlo k překročení tzv. hygienických limitů. 

Jak vyčistit studnu

Nejdříve je nutné vyčerpat ze studny všechnu vodu a opravit vnější části. Problémem bývá zejména těsnost napojení nadzemní části a pozemních skruží. V bídném stavu bývá také často poklop, jehož praskliny umožňují do studny přístup různému hmyzu a další havěti. Studna by měla být dobře uzavřená a co nejtěsnější – nemusí větrat.

Po vyčerpání je nutné vynosit všechen kal ze dna a stěny očistit tlakovou vodou. Do čistící vody je dobré přidat Savo. Vodu spolu s nečistotami musíte ze studny opět vyčerpat.

Současně s čistěním by měla proběhnout případná oprava vnitřních skruží (betonovou mazaninou) a výměna starého nevyhovujícího potrubí.

Pokud je studna hlubší, vy do ní budete muset slézt, dejte pozor na nebezpečné plyny. Jejich přítomnost ověříte třeba svíčkou. Čistění hlubších studen ale raději svěřte odborníkům, kteří pro to mají náležité vybavení

Dno studny se většinou doporučuje nechat tak, jak je. Někteří odborníci ale doporučují dno pokrýt vrstvou propraného písku nebo kačírku. Písek se však snadno může dostat do sacího potrubí. Nedoporučuje se ani štěrk.

Na závěr zkontrolujte kvalitu vody

Po čištění studny byste rozhodně neměli zapomenout na rozbor vody. Za kompletní službu, která prověří jak mineralogickou, tak bakteriologickou stránku zaplatíte kolem 2 000 korun. Rozbor udělejte asi 14 dní po čištění studny, aby na něm nebyly znát použité chemikálie a čistící prostředky. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod