Jak si vyrobit levně kvalitní bluetooth reproduktor

 Ostatní 
15. září 2017 15:12 / Bronislava Silná
  3
📷
2 fotografie v galerii
Přenosný reproduktor většinou kvalitou neoslní. Shutterstock
Mít připojený reproduktor přes bluetooth je užitečná věc. Můžete si někde venku při posezení pouštět hudbu, nemusíte mít telefon připojený kabelem, ale stále u sebe v kapse. Může se připojit i někdo jiný, zvuk je lépe slyšet než z mobilu. Kvalitní zařízení jsou drahá, levná na nic. Máme zajímavou inspiraci.

Problém levných zařízení

Problémem levných zařízení je hlavně použitý reproduktor, případně zkreslení a šum samotného zařízení. Možná se vám tedy stalo, že jste si v návalu nadšení koupili nebo jste dokonce dostali nějaký BT reproduktorek, ale zvuk se přes něj nedá moc poslouchat. Basy jsou zcela zkreslené, poslech je nepříjemný, chrčivý.

Kvalita je závislá na reproduktoru

Aby zařízení dobře hrálo, musí mít hlavně dostatečně velký reproduktor umístěný v dobré skříni. Tento požadavek neplní vlastně žádný BT reproduktor, protože z důvodů přenosnosti jsou vždy relativně malé, obvykle v plastové nebo dokonce kovové skříni.

Idea

Pokud není vaším požadavkem snadná přenosnost, ale především kvalita, můžete využít nějaký nepoužívaný reproduktor a připojit ho místo původního reproduktoru. Takto lze použít i větší reprobednu od starého zesilovače. Můžete zkusit i počítačový repráček, který vám zbyl z porouchané sady. Elektroniku totiž nepotřebujete, jen bedničku s reproduktorem. Rafinovanější a zručnější by mohli připojit výstup z původního BT reproduktoru přes jack. Mohli by tak mít původní zařízení a při připojení konektoru by došlo k odpojení vnitřního reproduktoru a zvuk by se šířil přes externí zdroj.

Úskalí a jejich řešení

Ne každý BT reproduktor bude k této přestavbě vhodný. Záleží totiž na tom, jaký je použitý reproduktor v původním zařízení. Připojený reproduktor by měl mít stejnou impedanci. Pokud by měl nižší, mohli bychom zařízení zničit. V takovém případě můžeme buď zhotovit vlastní skříňku z překližky a namontovat větší reproduktor se správnou impedancí, nebo do skříně, kterou máme, dát reproduktor s vhodnými parametry. Cena bude každopádně mnohem nižší, než při pořízení kvalitního BT reproduktoru. Navíc využijete stávající techniku, která leží doma ladem.

Dalším řešením je přidání vlastního zesilovače. Ten si můžete koupit jako jednoduchou elektrotechnickou stavebnici. Budete ale potřebovat ještě zdroj napětí, protože stávající akumulátor původního zařízení nebude mít tak velkou kapacitu, aby napájel celou sestavu. Ještě další možností by tedy bylo ho vyměnit za silnější.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?