Jak netradičně uchovat nasbírané houby

Tyto netradiční tipy vám jistě pomohou s rozhodováním a uspokojí vaše chuťové pohárky.
 Ostatní 
15. září 2017 20:44 / Shutterstock
  17   6
Houbařská sezona v ČR vrcholí. Houby rostou snad všude.

Tak už to začalo! Sezóna hub je tady a houbaři vyrážejí do lesů, aby si jich nasbírali co nejvíce. Někdo chodí na houby pravidelně a má tzv. svá místečka, jiný jde do lesa jen tak na procházku. Kolikrát poté ale řešíme problém, co si počít s tím množstvím hub, co jsme přinesli. 

Co tedy s houbovou nadílkou udělat? Dá se toho udělat mnoho! V následujících řádcích vám přinášíme několik méně všedních rad a postupů na zpracování voňavých darů lesa, které jistě zvládne a později v kuchyni ocení nejeden labužník.

Houbové koření

To opravdu nemá chybu. Jistě, jen v případě, že je připravíme správně.
Výtažek z hub (lepší název mne nenapadá) je lehce stravitelný. Hodí se jako koření do polévek a omáček, vydrží i několik let. Výtažek využijete i při zpracování ne zcela kvalitních druhů hub. Houby pokrájejte, osolte a na mírném ohni duste.

Houby pustí šťávu, tu průběžně slévejte a odložte. Když jsou houby téměř vysmahnuté, podlijte je menším množstvím vody a povařte. Tak získáte nejsilnější šťávu. Tu přidejte k již odložené šťávě, přisolte ji a krátce povařte až do konzistence sirupu. Ještě horkou ji slijte do malých sklenic a sterilizujte zhruba 40 minut při 90 °C. Využít můžete i zbytků hub, pokud je jemně rozmixujte. 

Houby v oleji

Nejlepší je snad použít k přípravě lišky, malé hříbky či jiné tzv. pevné houby. Máme pro vás dva základní recepty.

V prvním třeba očištěné houby zhruba 15 minut povařit v octové vodě, nechte je v ní vychladnout a přeceďte. Poté je dejte do sklenic, přidejte bylinky a koření podle chuti, zalijte octovým lákem (recepty na něj nabízíme na jiném místě) a nakonec asi na prst silnou vrstvou slunečnicového oleje. Uzavřete víčkem a uložte v chladu a temnu.

V druhém pak budete potřebovat sůl, čerstvě mletý pepř, celý kmín, a slunečnicový olej. Houby samozřejmě předem pečlivě očistěte, větší pokrájejte. Před jejich vložením do sklenice osobně upřednostňuji jejich promíchání se solí a kořením. Ale netřeba množství přehánět. Poté houby zalijte olejem a nechte v chladu a temnu nejméně (!) čtyři týdny marinovat. Poté houby zalijte olejem a nechte v chladu a temnu nejméně (!) čtyři týdny marinovat. Vydrží samozřejmě mnohem déle. Houby podávejte k masům, k zeleninovým jídlům či jen tak, například k pečivu nebo na topinky.

Kvašení

Houby ponechte v celku, 2 minuty povařte v osolené vodě a v cedníku prudce zchlaďte pod studenou vodou. Do soudku nebo kameninového hrnce natěsnejte houby a zalijte nálevem.
Nálev připravíte tak, že na litr vody dáte 50 g soli, 20 g cukru, lžíci kyselého mléka, okořenit můžete pepřem, novým kořením, česnekem, cibulí. Aby byly houby ponořené, zatižte je například talířkem, na který položíte závaží. Kvasit nechte při pokojové teplotě asi dva týdny. Pak přeneste do chladu.

Vydrží až půl roku a použít je můžete jako pikantní přílohu k masu, před použitím je propláchněte vodou. Kvašení přispívá k lepší stravitelnosti hub.

V tuku

V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte postupně dvojnásobné množství na kostky pokrájených hub (pevné, nerozmáčené). Na mírném plameni nechte vydusit, až jsou houby jako škvarky. Pak nalijte horké do vyhřátých suchých skleniček, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru

Vydrží tři měsíce a natřít si je můžete přímo na chléb jako houbové škvarky, ale i například pod pečené maso. Houby v tuku jsou výborné, ale je to energetická bomba.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Ponorka, která tragicky selhala při záchraně jaderné ponorky Kursk, je nyní znovu ve službě

Věda & Vesmír

Na pláž byla vyplavena podivná mořská ryba. Jedná se o dosud nezámý druh

Bydlení

Při zazimování rekreačních objektů je třeba myslet i na bojler