Vše co potřebujete vědět o lešení. Je lepší ho koupit nebo půjčit?

 Dům 
04. října 2017 19:07 / Pavel Suchý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Dřevěná lešení se dnes vyskytují již zcela vyjímečně. Bylo nahrazeno modernějšími druhy lešení.  Shutterstock
Lešení je pomocná dočasná stavební konstrukce, která se používá při pracích ve větších výškách. Může sloužit jako pracovní plošina pro výkon stavebních prací i k odkládání materiálu či nástrojů.

Stavby mnoha typů nových domů, rekonstrukce, realizace fasád, zateplování budov a jiné stavební práce vyžadují ve většině případů lešení. 

Koupit lešení nebo půjčit?

Lešení je poměrně velkou investicí. Pokud tedy nejste přímo stavební firma, která bude lešení dále využívat, tak je jeho pořízení značně nákladné a nemusí se vám vyplatit. Zamyslete se tedy nad využitím a porozhlédněte se i po možnosti vypůjčení stavebního lešení jen na dobu, kterou skutečně budete potřebovat. Pokud přeci jen zvažujete koupi, tak zkuste najít již použité lešení a ušetřit tím alespoň nějaké finance. Nezapomeňte, že lešení musíte také mít kde uskladnit.

Podle způsobu použití můžeme lešení rozdělit na:

• pracovní plošiny,
• podpěrné konstrukce,
• konstrukce, které ochraňují pracovníky a chodce.

Podle materiálu mohou být:

• ocelová lešení,
• hliníková lešení,
• sklolaminátová lešení,
• dřevěná lešení
• bambusová lešení (hojně využívané v Asii). 

Trubkové lešení

Trubkové lešení je v dnešní době na ústupu. Díky své variabilitě se stále využívá u atypických a komplikovaných rozměrů stavby a při stavbě prostorového lešení. Jeho předností je možnost lešení libovolně sestavit na míru a do karet mu nahrává i jeho cena. Montáž trubkového lešení je však značně časově náročná.

Trubkové lešení je zhotoveno z trubek různých délek. Trubky mají průměr 48,3 mm a tloušťku stěny 3 mm. Zakládání lešení by vždy mělo být na tzv. nánožkách a jednotlivé trubky jsou spojovány upínacími spojkami, které zajišťují křížový spoj.

V případě, že potřebujete délkově nastavit trubku, je možnost použít nastavovací spojky. Při sestavování trubkového lešení budete potřebovat klíč nebo momentový klíč pro dotažení spojů. Nosnost trubkového lešení se mění podle počtu použitých stojek a dalších prvků. Podlahu tvoří nejčastěji dřevěná prkna položená na jednotlivá podlaží.

Žebříkové lešení 

Žebříkové lešení je většinou hliníkové lešení, vhodné pro drobné práce na domě. Základní výška žebříkového lešení dosahuje okolo 5 m a jedná se o dobrou volbu, pokud uvažujete o koupi vlastního lešení. Nevýhodou je pracnější montáž a demontáž, kdy jednotlivé díly je potřeba sešroubovat. Některé modely mohou být opatřeny na jedné straně kolečky pro jejich snadnější posun.

Pojízdné hliníkové lešení

Pojízdné lešení jsou montážní věže menších rozměrů, které jsou místo patek opatřeny kolečky. Konstrukce pojízdného lešení je z tenkostěnných hliníkových nebo ocelových trubek povrchově upravených pozinkováním. Bezpečnost je zajištěna doplňujícími stabilizátory.

Kozlíkové lešení

Lešení konstruované v maximální výšce 3,5 m je vhodné pro drobné stavební práce venku i uvnitř domu. Kozlíkové lešení je sestaveno z podélníků a příčníku a nohy jsou opatřené výsuvným teleskopem pro nastavení výšky. Základní cena kozlíkového lešení se pohybuje okolo 10 tis.

Plošiny

Plošiny tvoří další okruh pomocných konstrukcí pro práci ve výškách. Jedná se o zavěšené plošiny, pojízdné plošiny a další. V rámci lešení je možné zmínit jednoduché skládací plošiny, které vám umožní stabilní plochu pro práci v menších výškách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008