Horké nápoje v zimě zahřejí i duši, když je správně servírujeme

Grog se servíruje jako hroká voda a k ní rum nebo griotka v uzavřené karafce, aby nevyprchalo aroma, než si nápoj smícháte.
 Ostatní 
10. prosince 2014 05:22 / pixabay.com
  0   0
Přejete si kávu, čaj, případně horkou čokoládu, punč nebo svařené víno? V mrazivých dnech přijde něco na zahřátí vhod. Když navíc přidáme estetické servírování, prohřejem tělo a potěšíme mysl.

Teplé nápoje patří k zimnímu životnímu stylu. Každý z nich má svůj vlastní obřad podávání a pití. Pokud se tedy chcete doopravdy zahřát, nejen se prolít horkou obarvenou vodou, dodržíte alespoň základní pravidla vaření a servírování, protože posezení nad hezkým ubrusem a porcelánem je hřejivou potěchou ducha.

Tradiční japonský či čínský čajový obřad si žádá malé kalíšky a baňatou konvičku dobře nahřátou na podložce se svíčkou. My Evropané spíše přistoupíme na anglický „čaj o páté“, jehož nalévání čaje z velké konvice do porcelánových šálků má i své zcela moderní designové podoby. Pěkná skleněná konvice dá vyniknout barvě nápoje a několik šálků z kvalitního porcelánu může výborně pozvednout i zcela strohý moderní hi-tech interiér.

Káva si pak žádá správný kávovar. Tady je výběr designových kousků opravdu široký, od zabudovaných do stěny až po zajímavě tvarovaná presíčka, která se dají postavit na stůl. Malé šálky z tenkého porcelánu kávovou výbavu dobře doplní.

Jinou formou je dnes i u nás oblíbená káva s mlékem. Ta správně připravovaná a servírovaná má několik podob, základem je vždy kvalitní espresso a horké mléko. Cappucino je dobré espresso v šálku 150 – 180 ml doplněné našlehanou mléčnou pěnou – káva a mléko půl na půl. Pravé italské caffè latte je nápoj o objemu 260–280 ml, který se skládá pouze z espressa a jemně našlehané mléčné mikropěny, třetina kávy, dvě třetiny mléka. Obojí se podává v porcelánových šálcích.

U nás velmi oblíbená káva ve vysoké sklenici, kde na dně je mléko, pak mléko obarvené kávou a navrch čepiče bílé pěny není latte, ale latte macchiatto, sklenice z kvalitního varného skla má objem cca 400 ml.

Francouzi mají svou obdobu kávy s mlékem – cafe au lait, připravuje se z překapávané (mocca) kávy a horkého mléka, servíruje se ve velkých šálcích z porcelánu nebo keramiky, původně v miskách na polévku s ouškem – tedy opravdu pořádných puclácích.

Horká čokoláda si pak žádá hrnek větší – tady přijdou vhod nejruznější buclaté či naopak jednoduché válcovité hrnky, které si tak rádi nakupujeme a vystavujeme třeba jako vzpomínku z cest, i ty by ale měly být z bílého kvalitního glazovaného porcelánu, který je netečný a nezmění chuť nápoje.

Horký punč a grog stejně jako oblíbený svařák by se měly podávat v již předehřátých sklenicích s ouškem z varného skla, pak se nápoj nejlépe rozvoní. Kdo si nepotrpí na rum, může vyzkoušet grog z griotky, vůně třešní je v zimě velmi příjemné překvapení smyslů. Pozor – zatímco punč je nápoj připravovaný jako míchaný, správný grog se podává tak, že servírujete horkou vodu v předehřáté sklenici, třeba ozdobené citronem, a k tomu panáka rumu nebo griotky. Konzument si míchá sám rum do vody a sám si doslazuje, případně dochucuje citronem.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Miliony dolarů shořely v atmosféře. Chyba, která v kosmonautice nemá obdoby

Věda & Vesmír

Pánská rýmička aneb proč si muži na nemoc stěžují častěji než ženy

Bydlení

Úžasně léčivý zázvor je velmi snadné pěstovat i doma v obýváku