Jak vybrat slušný monitor k počítači? Máme několik dobrých rad

 Ostatní 
05. října 2017 09:34 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Správný typ monitoru chrání naše oči Shutterstock
Monitorů je na trhu obrovské množství. Jak vybrat takový, který bude splňovat vaše představy a bude šetrný k vašim očím? Máme několik dobrých rad.

Důležité parametry

Monitory se liší rozlišením, tedy množstvím bodů, které tvoří výsledný obraz. Existují různé velikosti monitorů, mohou mít různou svítivost a kontrast a také různou rychlost obnovení obrazových informací. Podstatným parametrem je typ panelu. Od tohoto parametru se odvíjí výsledná kvalita zobrazení. Zajímat vás mohou vstupní konektory. Klasické VGA slouží pro připojení různých starších zařízení. Modernější DVI pro kvalitní digitální signál, HDMI či DisplayPort u nejmodernějších grafických karet. Některé monitory mají integrované reproduktory. Nečekejte ale žádnou ohromující kvalitu.

Full HD nebo 4K

Dnes nejčastější rozhodování bude právě mezi těmito dvěma typy rozlišení. Full HD má smysl u menších úhlopříček, řekněme do 22 palců. U větších monitorů jsou už příliš patrné jednotlivé body. Pro běžnou práci a hraní her je zcela vyhovující. Cenově jde o velmi dostupné řešení. I za kvalitní monitor v této třídě dáte třeba jen 3500 Kč. Zcela klíčová proto bude zobrazovací technologie. Ze svého rozhodování vylučte monitory, které mají tzv. TN panely. Jde o ty nejlevnější kousky s velmi nekvalitním obrazem. Na monitor se musíte dívat jen přímo, zobrazení z úhlu ztrácí na kvalitě. Obraz bývá málo konkrétní. Namáhání očí je zde značné. Za slušné peníze se prodávají IPS panely, které umožňují sledování monitoru z různých úhlů, mají větší jas a kontrast a poskytují kvalitní obraz.

Pokud se rozhodnete pro 4K rozlišení, neuděláte chybu. Na trhu jsou monitory s úhlopříčkou 24 palců, které jsou ale zbytečně malé. Spíš doporučujeme monitory s úhlopříčkou 27 palců a větší. Obrovskou výhodou monitorů s vysokým rozlišením a velkou plochou obrazovky je možnost rozdělit si pracovní plochu na několik částí, takže máte před sebou několik oken programů, vaše práce se zrychlí a lépe udržujete přehled o rozpracovaném projektu. Tyto monitory jsou nutné pro profesionály v mnoha oblastech. Zejména je ocení projektanti, lidé editující fotografie a zpracovávající video. Samozřejmě i fandové do graficky propracovaných her a nadšenci na sledování filmů ve 4K. I zde platí totéž, co bylo řečeno o TN panelech v předchozím odstavci. Potíž je, že cena slušného 4K monitoru startuje někde na 8 tisících u menších úhlopříček a na 11 tisících u 27 palců.

Další vychytávky

Do rozhodování o konkrétním typu může promluvit i skutečnost, zda má monitor funkci zvanou pivot, která umožňuje nastavit panel do svislé polohy, což se hodí pro určitý typ práce. Důležité mohou být i další možnosti polohování obrazovky. Bez zajímavosti není ani barevné podání, jeho věrnost a případná možnost kalibrace. Ta se týká ale monitorů mnohem dražších, určených pro opravdové profesionály. Pro někoho může být důležitá schopnost zobrazit obraz v obraze, tedy možnost zpracovat signál ze dvou vstupů současně. Některé monitory mají na sobě USB HUB, tedy rozbočovač USB, takže k nim můžete připojit různá zařízení a nemusíte lovit pozice kdesi vzadu na počítači. Pro práci večer může být dobrá redukce modrého světla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod