Perte za pár korun a ekologicky

 Ostatní 
06. října 2017 07:39 / Bronislava Silná
  1
📷
3 fotografie v galerii
Jestli vám není lhostejný ani stav vaší peněženky, zkuste staré dobré praní Shutterstock
Jestli vám není lhostejný ani stav vaší peněženky ani stav životního prostředí, vyzkoušejte určitě tento prací roztok, který je k peněžence i přírodě šetrný.

Základ je mýdlo s jelenem

Jádrové mýdlo bylo už dávno osvědčeným prostředkem na praní. Používalo se ještě před příchodem praček, stále se vyrábí a stále více lidí ho opět používá. Důvodem je skutečnost, že představuje levnou a ekologickou alternativu k různým saponátům a prostředkům, které jsou plné fosfátů a další chemie. Mýdlo s jelenem je vhodné pro citlivou pokožku dětí a alergiků.

Co je ještě potřeba

Kromě mýdla s jelenem, které se dá koupit 250 gramů už za 15 Kč, potřebujeme krystalickou sodu. Na uvedenou dávku mýdla nám postačí 100 gramů. Lze ji koupit třeba celý kilogram za dvacet korun. Pozor, nejde o sodu jedlou, ale o uhličitan sodný. Krystalická je lepší než prášková, jen se déle rozpouští. Pak už jen vhodnou nádobu, do které vše připravíme, pět litrů teplé vody a nějaké struhadlo na mýdlo.

Postup výroby pracího přípravku

Nastrouhané mýdlo smíchejte s teplou vodou a až se vše rozpustí, přimíchejte sodu. Vzniklý sliz nechte vychladnout. Vody dejte pro začátek o něco méně. Když bude sliz příliš hustý, můžete ho rozředit. Kbelík se slizem by měl být zavírací a umístěný mimo dosah dětí a zvířat, protože sliz kvůli obsahu sody vysušuje pokožku.

Jak pereme

Jednu dávku tvoří zhruba 500 ml slizu. Pokud máme příliš tvrdou vodu, přidáme buď sliz, nebo ještě sodu navíc. Sliz nalijeme přímo do bubnu pračky těsně před zapnutím. Pereme klasicky. Přípravek můžeme použít na bílé i barevné prádlo. Jestliže jsou na prádle skvrny, doporučuje se je předeprat žlučovým mýdlem, které má podobné složení jako mýdlo s jelenem, ale obsahuje navíc volskou žluč, která funguje jako přírodní rozpouštědlo organických skvrn. Můžete si také připravit prací sliz přímo ze žlučového mýdla.

Jako aviváž použijeme normální 8% ocet, který dáme přímo do nádobky na aviváž. Stačí pár lžic. Nepříjemná vůně octa rychle vyvane. Můžete ale přidat trochu levandulového oleje. Ještě jednodušší je skladovat prádlo spolu s mýdly, která mají vám příjemnou vůni. Vydrží dlouho a prádlo opravdu krásně voní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47