Pštros je skvělý hlídač i společník

 Zahrada 
05. října 2017 15:13 / Marie Popelková
  1
📷
6 fotografií v galerii
Pro domácí chov je vhodnější australský pštros. Shutterstock
Chov pštrosů již dávno není něčím výjimečným. Stále více lidí si toto zvíře oblíbilo pro jeho nenáročnost, praktičnost i exotičnost. Pštros je výtečný hlídač a k jeho přednostem patří i chutné maso, vejce a kvalitní peří.

Potřebujete pohlídat dům a máte alergii na psy? Rádi byste měli na zahradě i trochu exotičtější zvířata? A baví vás dělat smaženici pro dvacet lidí najednou? Pak byste měli zvážit chov pštrosů... 

Jak a proč chovat pštrosa

Australský emu

Pro chov se více, než známý africký pštros, hodí spíše australský pštros Má chundelatě střapaté šedohnědé peří, skrytá křídla, kterými se ovívá v horku, a na dlouhých silných nohách má po třech prstech. Váží 18 až 60kg. Samice jsou v průměru o něco větší než samci a mají podstatně širší zadní část. Jsou společenští a ve volné přírodě nachodí stovky kilometrů. Za horka si sedají do vody a také dobře plavou. Mají také ostrý zrak a bystrý sluch. Emu umí vyvinout rychlost až 48 km/h, při které jsou jejich kroky dlouhé až 2,7 m. 

Obydlí a potrava

Pro ustájení pštrosům stačí jednoduchý přístřešek nebo stodola. Jsou otužilí, tedy jim stačí nevytápěná ubikace. Potřebují ale dostatečně velký výběh, který je zapotřebí pevně ohradit. Na pastvě vyhledávají jetel či vojtěšku. Přes zimu je vhodným krmivem řezané seno, drcená krmná mrkev, řepa a jablka. Emu jsou ale všežraví, proto příležitostně požírají i hmyz, drobné ještěry a hlodavce. 

Výhody

Pštros snáší vejce pouze v určité období. Za sezonu snese samice průměrně 20 vajec, která jsou velmi výživná.  Nejvýznamnějším produktem je zřejmě pštrosí kůže, která je pro svou pevnost velmi ceněná. Velmi ceněné je také červené maso a podkožní tuk, ze kterého se lisuje olej využívaný v kosmetických odvětvích. V nohách pštrosů jsou silné šlachy, které bývají zpracovávány jako žvýkačky pro psy. Emu dobře rozezná, kdo jsou jeho majitelé a má k nim přátelský vztah. Útočný je ale proti cizím vetřelcům, zejména zlodějům. 

Nevýhody

Emu jsou zvířata velmi náchylná ke stresu. Nedoporučuje se proto častý přesun a stěhování. Ve stresu může pštros kopnout i svého majitele, což je velmi bolestivé. Náročný je odchov mláďat, který se doporučuje pouze zkušeným chovatelům. Díky svým silným končetinám a nedůvěřivosti vůči cizím lidem, může snadno ublížit. Vzhledem k tomu je také nutné výběh řádně oplotit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve