Pěstování akvarijních rostlin: Jaké rostlinky jsou vhodné pro začátečníky?

 Ostatní 
07. října 2017 13:57 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
V akváriu dodávají rostliny asimilací kyslík a spotřebovávají kysličník. Shutterstock
Rostliny, pěstované v našich akváriích, jsou nejen estetickým doplňkem dotvářejícím celkový výsledný vzhled, ale jsou důležité zejména pro zachování a udržení stabilní biologické rovnováhy v uzavřeném systému akvarijní nádrže.

Akvarijní rostliny v zásadě nepotřebují žádnou speciální péči oproti akvarijním rybám. Jediný zásadní rozdíl je osvětlení. Rosliny potřebují vhodnou intenzitu a dobu svitu. Za tímto účelem je nad každým akváriem s rostlinami akvarijní osvětlení které zajišťuje světlo pro rostliny a ne jen aby byly dobře vidět rybičky. Bez akvarijního osvětlení se akvarijní rostliny neobejdou!

Výběr rostlin

Nejdůležitější je množství a kvalita rostlin. Po osázení akvária musí mít akvárium přibližně stejný vzhled, jako plánujete. Nemůžete doufat, že se rostliny postupem času rozrostou do vámi vysněných prostorů. Všechna místa, která mají být v budoucnu zarostlá je třeba osadit hned při zakládání. Toto je velmi důležité, protože jedině tak vytvoříte v akváriu rovnováhu a potlačíte růst řas. Ideální případ je na fotografii niíže. Od začátku bylo použito tolik rostlin, že má akvárium požadovaný vzhled a podstatně se snížilo riziko problémů po založení.

Vhodné rostliny pro začátečníky

Do nově založeného akvária jsou vhodné nenáročné akvarijní rostliny, které nemají kořenový systém. Takovou rostlinou je například Jávský mech Vesicularia dubyana. Jávský mech je nenáročná rostlina, která se často používá i pro vytíraní akvarijních ryb. 
Další nekořenící rostlinou je Růžkatec ponořený Ceratophyllum submersum Růžkatec ponořený je nenáročná rostlina, která vzhůru k hladině akvária, pro její ukotvení je možné použít vlasec a větší kamínek. 

Vyndání rostlin z košíčku

Rostliny jsou po zakoupení v košíčcích v minerální vatě. Kvalitní rostliny jsou již zakořeněné. Rostliny vyndáte z košíčků a pečlivě odstraníte minerální vatu. U stonkových rostlin to půjde snadno. U ružicových rostlin jako jsou cryptocoryne, microsorum, echinodorus však bude minerální vata pevně přichycena ke kořenům. Je proto potřeba použít pinzetu a vatu odstranit, jinak by hrozilo uhnívání kořenů. Pinzetou to jde však poměrně snadno a odstraníte kousky, které by se Vám předtím vůbec nepodařilo odstranit.
Kobercové rostliny po vyndání z košíčku rozdělíte na velké množství malých rostlinek, které následně sázíte pomocí pinzety několik centimetrů od sebe. Zde je použití pinzety nutné. Postupně se rostlinky spojí a vytvoří souvislý koberec.

Některé rostliny nelze sázet do substrátu, protože by jim uhnívaly kořeny (anubias, microsorum), proto je nutné je přivázat silonovým vlascem ke kamenům a kořenům. Stejně tak připevníte silonem ke kořenům mechy. Nepřivazujte ke kořenům příliš velké chuchvalce mechu. Po přivázání by mělo být stále vidět dřevo

Sázení

Při vysazování rostlin je základním pravidlem umísťovat rostliny stejného druhu do skupinek po několika více kusech. Výjimku tvoří solitérní, samostatně zasazené velké druhy (např. šípatkovce rodu Echinodorus), které kolem sebe vyžadují dostatek volného prostoru. Vysoké, dlouholisté rostliny umísťujete do zadních nebo bočních míst, menší a středně velké druhy pak doprostřed a nízké druhy do předních částí nádrže.

Rostliny s kořenovým systémem sázíte do předem vyhloubené jamky tak, že prstem vyhloubíte ve štěrku jamku, vložíte rostlinu, kterou dvěma prsty přidržíte a opatrně přihrnete písek. Nakonec rostlinu jemně povytáhnete, tak aby šel vidět kořenový krček. Příliš dlouhé původní kořeny můžete předtím zkrátit nůžkami nebo ostrým nožem klidně až na polovinu či třetinu původní délky, neboť po přesazení si rostlina vytvoří nový kořenový systém, zatímco původní kořeny postupně ve dně uhnijí.

Rostliny s olistěnými lodyhami (tzv. stonkové rostliny) se sází do skupin, kdy buď umístíte každou rostlinu do vlastní jamky, anebo můžete do společné jamky zasadit několik kusů současně. Tyto rostliny se sází většinou jako řízky, kdy ze spodní části stonku odstraníte ze dvou až čtyř pater listy a v místě uzlin, zasazených do dna dostatečně hluboko, se pak vytváří nové kořeny. Rostliny do písku nikdy násilím nevtlačujete, aby nedošlo k jejich poškození.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve