Kočka znečišťuje byt, když je ve stresu

 Mazlíčci 
14. října 2017 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Spokojená kočka nemá problém chodit na vyhrazené místo Shutterstock
Jedním z nejčastějších problémů chovatelů koček je nečistotnost. Kočky totiž mívají své vrtochy a jsou velmi citlivé. Stačí tak málo a vykálí se klidně doprostřed pohovky. Podle odborníků ale není těžké naučit kočku upřednostňovat správný záchod.

Nezvyklá nečistotnost koček bývá často nepříjmeným překvapením. Pokud majitel kočky zničehonic zjistí, že jeho miláček zanechává exkrementy jakoby schválně různě po bytě, ukazuje to na závažný problém. Kočka tím totiž dává jasně najevo, že se necítí dobře.

Nemoc

Kočičí rozhodnutí nenavštěvovat toaletu vždy poukazuje na její nespokojenost. Nejprve je proto nutné, nechat kočku vyšetřit. Zejména kastrované kočky trpí záněty močových cest a močovými kameny. Močení v záchodku si spojují s bolestí, proto hledají jiná místa k vyprázdnění. Veterinář by tedy měl kočku zkontrolovat a případně nasadit léky. 

Psychika

Kočky někdy močí na místa, kde se obvykle zdržují jejich majitelé. Proto se ve chvíli, kdy mají potíže, vyprázdní třeba do bot, na pohovku i kuchyňskou linku. Takto si stěžují na nepohodlí. Mnohdy jsou pro ně velmi stresující i malé změny z každodenní zaběhlé rutiny. Mohou jim vadit nové kusy nábytku, noví lidé, nová miska na jídlo apod. Z kočičího úhlu pohledu se může jednat o nepřekonatelný problém. Platí, že kočky mají rády rituály ve všech denních činnostech rodiny. Každé narušení těchto jistot vede ke stresu, který mnoho koček demonstruje tzv. protestním močením a kálením. Problém rozhodně nevyřešíte křikem a bitím. Naopak tím kočku ještě více vystresujete. Vhodnější je snažit se se svým mazlíčkem domluvit a trpělivě ji přimět opět chodit na záchod. 

Toaleta

Možnou příčinou, proč chodí kočka mimo své vyhrazené místo, může být nevhodná toaleta. Je nutné, aby kočka měla klid. Z tohoto důvodu nemá být kočičí záchod na frekventovaném místě. Je také nezbytné často toaletu čistit a případně i vyzkoušet jiné stelivo. Problematickými často bývají steliva silikonová nebo dřevěné peletky. Dlouhosrsté kočky pak mohou odmítat chodit do toalety s igelitovou výstelkou. Některým kočkám vyhovují toalety bez krytu, jiným zase ty s krytem. Starší kočky přitom mohou mít problém s nástupem přes vyšší okraj. Jedním z ukazatelů toho, že je toaleta malá nebo špinavá jsou časté loužičky kolem záchodku. Rozhodně není dobré kočku násilně přemisťovat do toalety nebo ji v blízkosti toalety trestat, protože pak má toto místo spojené s nepříjemnými pocity.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47