Co všechno znamená psí olizování

 Mazlíčci 
17. října 2017 07:44 / Marie Popelková
  15
📷
1 fotografie v galerii
Pomocí olizování pejskové vyjadřují své emoce Shutterstock
Možná vám to přijde u vašeho psa jako samozřejmost a necháte se na pozdrav olíznout. Nebo možná patříte k těm, kteří to svému psímu kamarádovi vyčítají.

To, že psi rádi olizují náš obličej, ruce, nohy a ostatní části našeho těla, není žádná novinka. Proč nás tedy mají jako velké lízátko?

Náklonnost

Psi jsou láskyplní živočichové, které vám svou přízeň ukazují mnoha způsoby. Jedním z nich je i olizování. Jakmile nás pes olizuje, v mozku se mu začíná uvolňovat endorfin, který pejska uklidňuje a dělá ho veselého. Náklonnost je jeden z hlavních důvodů, proč nás čtyřnohý mazlíček olizuje.

Domáhá se pozornosti

Na olizování většina lidí reaguje pozitivně smíchem, pomazlením nebo pohlazením. Možná se pejsek nudí nebo se cítí osamělý, a tak si říká o vaši pozornost. I negativní reakce ho může povzbudit k olizování. A přestože se ho budete snažit někdy odehnat, stále to pro něj znamená alespoň nějakou pozornost. 

Podřízenost

Stejně jako u jiných zvířat, které žijí ve smečkách, i u psa může olizování znamenat gesto, že jste dominantním členem, a že je vám podřízený. Pes vám tímto ukazuje, že vy jste jeho páníček, kterého poslouchá, a kterému je zavázán.

Jsou psí sliny léčivé?

Ano i ne. Musíme se na to podívat z několika úhlů. Nejdříve z pohledu samotného psa. Olizování jiného psa, nebo člověka, má na něj pozitivní vliv, jelikož se při tomto projevu náklonosti zvyšuje produkce hormonu štěstí – endorfinu. Tento hormon je velice důležitý, jelikož pokud se nedostavuje, může se v nejhorším případě projevit zhoršeným imunitním systémem. Poté byste byli nuceni přistoupit k podávání potravinových doplňků.

Psí sliny obsahují dezinfekční látky a biologicky aktivní složky, které hubí bakterie a působí protizánětlivě. Je to například enzym losozyn, nebo histatin. Losozyn prokazatelně napomáhá zastavení růstu bakterií jako je například streptokok. Histatin přispívá k regeneraci tkání, ovšem naopak napomáhá až příliš. Natržená tkáň se zatáhne až tak rychle, že jizva je poté nateklá a plastická.

Pokud Vám pejsek často čistí obličej, je prokázané, že pokud trpíte astmatem, může se Vám tato, nebo i další nemoci, viditelně zlepšit. I díky obsaženým bakteriím Vám pejsek zlepšuje imunitu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve