Nebaví vás běhat, ale potřebujete pohyb? Zkuste sport, který vás může proměnit

 Ostatní 
19. října 2017 06:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tuto "meditaci v pohybu" si můžete vyzkoušet třeba i v parku. Pixabay
Nebaví vás běhat, ale potřebujete trochu pohybu? Řešením může být cvičení tai-či. Nejde jen o obyčejný tělocvik, ale o celoživotního koníčka, který vás naplní klidem a spokojeností.

Ladné taneční pohyby jsou pro tai-či charakteristickým znakem. Toto taoistické cvičení umí odplavit stres a únavu, dodat energii a harmonii. Tento styl bojového umění využívá hlavně sílu protivníka. Je ale vhodný i pro seniory. Tai-či funguje jako zdravotní cvičení, bojový styl, filozofický systém i smysl života. 

Co je tai-či

Tai-či (někdy psáno také jako Taichi) je starodávný styl bojového umění pocházející z Číny. Je založeno na teorii pěti proměn (základní teorie čínské medicíny) a proměn či (chi) popsané v I‘tingu (Knize Proměn). Či (Chi) je energií, která se nachází ve všem živém. Pokud je její cirkulace poškozena, dotyčný onemocní. Podobně, jako moderní fyzikové, i příznivci tai-či jsou přesvědčeni, že vše se skládá z energie. Mladí lidé obvykle tai-či trénují jako boj, ale starší lidé oceňují spíše jeho zdravotní účinky, které mají kořeny v tradiční čínské medicíně. Pomocí pomalých pohybů, které musejí být velmi precizně vedeny, dochází při cvičení k uvolnění svalstva i psychického napětí. 

Původ systému

Za tvůrce sestavy tai-či je považován taoistický filosof a světec Chan San Feng, který žil ve 13. století. Hlavní myšlenkou tai-či bylo dosáhnout a udržet si zdravý a harmonický stav těla, duše i mysli, v souladu s Tao, které je považováno za zdroj veškeré existence. Širší veřejnosti zprostředkoval cvičení Yang Luchan, který se stal hlavním cvičitelem bojových mění armády dynastie Qing. Taoistické tai-či pak vypracoval mnich Moy Lin-shin a v roce 1970 ho představil v Kanadě jako poklad taoistických léčivých umění z Číny. Cílem, kterému zasvětil celý život, bylo zpřístupnit tato umění co nejvíce lidem. Nejedná se však pouze o cvičení. Stoupenci tai-či se věnují také meditacím, relaxaci, práci s dechem, zdravé životosprávě, masážím atd. 

Sestavy

Tai-či se skládá z různých pohybů, obvykle napodobujících zvířata a přírodu. Podle toho, z kolika prvků se určitá sestava skládá, takové má pojmenování. Existují proto sestavy s názvy „108 prvků“, „24 prvků“ a jiné. Některé cvičební sestavy se cvičí s mečem, vějířem či tyčí. Styly se dělí také podle toho, zda jsou spíše zaměřeny na sílu (jang), nebo na jemnost (jin). 

Účinky

Charakteristickým znakem tai-či je fyzické protažení a  rotace. Takto dochází k obnovení správné cirkulace, flexibility a k uvolnění napětí. Díky pomalým pohybům a dechu zklidňuje organismus, prohlubuje dýchání a okysličuje. Příznivě působí při léčbě revmatické artritidy, osteoartritidy, Parkinsonové nemoci, roztroušené skleróze aj. Stejně, jako i jiná fyzická cvičení, podporuje imunitu, správné držení těla a protažení svalů. 

Trénink

Jednotlivé současné školy tai-či se od sebe liší a trénují různé sestavy. Někteří cvičitelé se více zaměřují na nácvik sestavy, jiní spíše na meditaci a dechová cvičení. Pro všechny je ale zásadní pečlivé provedení jednotlivých cviků a prvků, které mají vznešené názvy, např. „Čáp rozpíná křídla“, „Vějíř“, „Poplácání koně“ apod. Velmi pomalé pohyby, důraz na přesnost a správné dýchání jsou vlastní zřejmě všem cvičitelům tai-či. Některé sestavy vypadají spíše tanečně a jiné spíše tvrdě. I proto je oblíbené u všech věkových kategorií, u mužů i žen. Tai-či se cvičí na celém světě a dokonce se v něm také soutěží. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve