Přírodní čistička vám odpadní vody vyčistí levně, nesmrdí a navíc vypadá hezky

 Zahrada 
22. října 2017 14:15 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyčistěte odpadní vody pomocí rostlin Internet
Pokud smýšlíte ekologicky a máte rodinný dům, možná uvažujete o kořenové čističce. Jde o přírodě nejbližší způsob, jak vyčistit odpadní vody. Navíc kořenová čistička zkrášlí vaši zahradu.

Pokud se bojíte složitých technických a stavebních řešení, tak zcela zbytečně. Zbudování kořenové čistírny odpadních vod, tedy té pro rodinné domy, není nikterak složité. Zvládne to i zručný domácí kutil. Další výhodou je, že vodu po vyčištění lze vypustit do vodoteče, nebo, což je samozřejmě mnohem smysluplnější, použít ji na zalévání zahrádky. Dokonce ji lze použít na napuštění bazénu. Kvalita vyčištěné vody je totiž velmi vysoká.

Jak kořenová čistička funguje

Kořenová čistírna odpadních vod využívá známého přírodního zákona, že co jeden organismus vyloučí, druhý klidně spotřebuje. Tak to probíhá i v kořenové čistírně odpadních vod. K čištění špinavé vody se využívá mikroorganismů a některých vodních rostlin, které odpadní látky, které jsou ve vodě obsažené, dokáží zcela odbourat. Rostliny pak v pravidelných intervalech pokosíte a spálíte. Neměli byste však do odpadu vylévat toxické ani žádné jiné nebezpečné látky. S tím si totiž rostliny neporadí. To ovšem platí i v případě, že jste napojeni na veřejnou stokovou sít.

Prostorová náročnost

Jediné, co ke zbudování kořenové čističky budete potřebovat, je dostatek volného prostoru. Na každého obyvatele potřebujete zhruba 1 – 5 m² plochy, podle typu čistírny. Dále je třeba počítat s prostorem asi 1 m na okraje kořenového pole, přibližně 5 m2 pro septik a cca 3 m2 pro regulační šachtu a zásak.

Čistička se dá vybudovat na rovném i svažitém pozemku. Svažitý a většinou i jen mírně svažitý terén ale umožňuje využít gravitace a čistírna pak může fungovat úplně bez elektrické energie. Ideální je, pokud znečištěná voda může téct do čističky z domu samospádem, proto je vhodné ji umístit na nižším místě u domu. Zároveň je dobré, pokud z čističky může vyčištěná voda sama přetékat do rybníčku nebo zásaku.

Pokud využití gravitace dispozice vašeho pozemku neumožňuje, dá se přesun vody řešit čerpadlem a vybudováním přečerpávací nádrže. Využití gravitace je ale levnější a lepší řešení. Podle odborníků je lepší provést drobné terénní úpravy, než se v budoucnu spoléhat na čerpadlo. I v rovinatém terénu lze čističku bez čerpadla bez problémů vybudovat. Růstu a fungování rostlin také prospívá, pokud je čistička umístěna na slunečném místě. Samotný čisticí proces oslunění neovlivňuje.

Snadná péče

Obsluha kořenové čističky je velmi snadná: 1x za rok (nejlépe v zimě), je třeba posbírat nebo posekat suché části rostlin, a jednou za rok vyčerpat septik a doplnit ho zpět vodou. Nakonec je potřeba částečně vyměnit i štěrk a rostliny, ale to po třiceti i více letech.

Jediné, co může kořenovce ublížit, je nadměrné používání prostředků určených přímo na ničení bakterií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve