Vykapaný jogurt je mnohem lahodnější. Hodí se nejen do misky, ale i na chleba

Jakmile si jednou takto upravíte kupovaný jogurt, už nikdy ho nebudete chtít jíst jinak.
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
21. října 2017 10:00 / Shutterstock
  8   3
Jogurt, ze kterého necháte vykapat přebytečnou vodu je zkrátka o něčem jiném. Chuťově se dá přirovnat k hodně měkkému tvarohu nebo dokonce žervé. Sníst ho můžete jen tak, ale dají se z něj připravit i lahodné pomazánky, nebo poleva na dort.

Jak na to?

Na výrobě vykapaného jogurtu není vůbec nic těžkého. Kupte si velké balení bílého jogurtu a připravte si cedník, mísu a látkový kapesník, utěrku, nebo jinou textilii. Kapesníkem vyložte cedník a lžící do něj přendejte všechen jogurt. Konce kapesníku zamotejte do sebe a zatížené talířkem nechte v míse přes noc v lednici.

Nejspíš budete udiveni, kolik vody i z velmi kvalitního jogurtu vyteče už po několika minutách. Zůstane vám zhruba třetina jogurtu a zbytek objevíte v míse v podobě vody. Tu můžete vylít.

Jak jogurt využít

Nejjednodušší cestou je přendat jogurt do misky a zasypat ho čerstvým ovocem, ořechy, případně marmeládou. Nebo si ho užijte jen tak, chuť je opravdu velmi lahodná. A jelikož ani na přípravě není nic složitého, můžete si ho dělat kdykoliv se vám zlíbí. Můžete ho použít i jako surovinu při přípravě mléčné rýže, o ktré jsme psali zde.

Když už se vám omrzí mlsat ho jen tak, lehce ho osolte, nebo do něj přidejte bylinky a namažte si ho na chleba. Konzistence jogurtu je ta tam, takže si to můžete dovolit. Stačit vám budou klidně jen tři ingredience a vykouzlíte tak lahodnou a hlavně zdravou pomazánku, ne-li čerstvý sýr. Pokud milujete žervé, oblíbíte si i vykapaný jogurt. Chuťově je to podobné, ovšem vy si ho doma můžete udělat mnohem zdravější bez přídavků dalších látek a soli si dáte tolik, kolik chcete vy.

Můžete s ním ale odlehčit i řadu dezertů. Hodí se místo krému do dortů pro nejmenší, ale odlehčit jím lze například i Tiramisu. Ne, že by mascarpone nebylo chuťově dobré, ale občas se hodí si jídlo trochu odlehčit.

Obzvlášť děti milují jednoduchý nepečený dezert z piškotů (nebo máslových sušenek), ovoce a šlehačky se zakysanou smetanou. Když vyměníte šlehačku a smetanu za vykapaný jogurt, chuť bude stále výborná a snížíte dětem příjem tuků.

A když už je řeč u dětí, co takhle jim vyrobit domácí zmrzlinu? Stačí do vykapaného jogurtu rozmixovat trochu ovoce, vložit do formiček a nechat přes noc v mrazáku.

Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Kam dál?
Máte rádi uzené maso? Poradíme, jak si jej nejlépe sami připravíte
Náhrdelník z podložek
Několik nejzásadnějších chyb při holení!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Experti varují: Miliony aplikací pro telefony se systémem Android mohou ohrozit uživatele

Věda & Vesmír

Ötzi, záhadný muž z ledu, byl zavražděn. Po 5300 letech to prokázala pitva

Bydlení

Jak jednoduše vyndat ze zámku zalomený klíč?

خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید فیلتر شکن خرید vpn خرید vpn خرید فیلتر شکن