Jaké brambory se hodí na salát?

Odrůd brambor je celá řada, podle varnosti rozlišujeme několik typů
 Dům 
15. prosince 2014 10:25 / wikimedia commons, cott Bauer, USDA ARS
  0   0
Ač je nám to asi většinu jedno, není brambora jako brambora. Pokud si chystáme doma bramborový salát, vězte, že na bramboře, tedy její odrůdě, záleží!

Nejdůležitější je volba odrůdy podle varného typu – ten nám udává vlastnosti hlíz po uvaření, a tím i konzumní použitelnost brambor. A my chceme mít přece ten nejlepší salát – takže si to raději zopakujme:

Typ A – je vhodný právě do salátů, hodí se pro vaření ve slupce jako příloha – má hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se
Typ B – je univerzální – hodí se do salátů, gulášů, polévek a pro restování – po varu se částečně rozsypávají a mírně moučnatí
Typ C – je vhodný na přípravu kaší a těsta, používá se na výrobu hranolků, bramboráků a placek, hlízy po varu moučnatí a rozsypávají se
Typ D – hodí se pro průmyslové zpracování (pro zahrádkáře není nijak významný)

Často se můžeme setkat s kombinací výše uvedených typů (A-B nebo B-C)
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Reaktor pro vesmírné základny dokáže bez přestávky dodávat energii až deset let

Věda & Vesmír

Smrtící mor, který ve čtrnáctém století zdecimoval evropskou populaci, šířilo něco jiného než krysy

Bydlení

Jak co nejlépe zařídit miniaturní garsonku

خرید فیلتر شکن خرید vpn