Domácí pivo je stále oblíbenější. Uvařit si ho, není nic složitého

 Ostatní 
28. října 2017 06:33 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Uvařit si pivo je velmi snadné Shutterstock
Přibývá lidí, kteří si doma vaří vlastní pivo. I díky tomuto koníčku tak na českém trhu existují desítky rozmanitých pivních chutí. Pivních druhů je mnoho a jsou chuťově velice rozmanité. Zajímavé také je jejich párování s jídlem.

Pestrý svět plný chuti a vůní stojí za vzrůstající zálibou domácího vaření piva. Instrumenty potřebné k vaření piva se dají sehnat během několika dní za pár tisíc korun. Vstupní investice tedy není nijak vysoká. Skvělé pivo si může vyrobit prakticky každý. Jakmile už to ale berete s vařením piva vážně, tak je dobré počítat s investicí přibližně deset tisíc korun. S takovým vybavením se dá jednou až dvakrát týdně uvařit kolem 20ti litrů piva. 

Náčiní

Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda. Potřebujete k tomu hrnec o objemu cca 15 litrů (při použití menšího hrnce lze mladinu vařit i nadvakrát), nádobu na kvašení o objemu cca 15 litrů (kbelík), vařečku, gumovou hadičku, pet lahve. Jakmile již máte potřebné náčiní, můžete vařit.

Příprava mladiny (sladina s chmelem)

Tekutý sladový výtažek přelejte do hrnce a přidejte 9 – 11 litrů pitné vody. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, přidejte chmel a vařte 90 minut a stále míchejte. Tzv. mladinu nechte vychladnout a následně ji opatrně slijte do kvasné nádoby tak, aby kal zůstal na dně hrnce. Nejlépe je použít gumovou hadičku. Usazený kal se nesmí dostat do kvasné nádoby. 

Proces kvašení

Obsah sáčku s pivovarskými kvasnicemi rozmíchejte ve 2 dcl vychlazené mladiny. Teplota mladiny by měla být do 20 °C. Takto rozmíchané kvasnice přelejte do mladiny v kvasné nádobě a velmi dobře rozmíchejte. Kvasnou nádobu přikryjte prodyšnou tkaninou, aby mladina mohla dýchat. Následně začne silné kvašení, při kterém se vytváří hustá pěna. Třetí den kvašení pěnu seberte čistou vařečkou. Obsah nemíchejte!
Asi potýdnu kvašení (teplota by po celou dobu měla být stálá a nejlépe v rozmezí 15 až 20 °C) se již nová pěna nevytváří, mladé pivo nechutná sladce a začíná se vyčeřovat. Po ukončení hlavního kvašení seberte zbylou pěnu čistou vařečkou.

Zrání

Mladé pivo stáhněte z kvasné nádoby do dokvašovacích lahví - nejlépe stažením hadičkou – tak, aby se do lahví nedostala vrstva usazených kvasnic z kvasné nádoby. Nad hladinou v lahvi ponechejte minimálně 5 cm volného prostoru, protože při zrání se vytváří oxid uhličitý. Do každé lahve přidejte kávovou lžičku krystalového cukru. Lahve dobře uzavřete a protřepáním cukr rozpusťte. Dokvašování v lahvích má probíhat při maximální teplotě 20 °C. Zhruba po dvou týdnech se pivo vyčeří. Kvasinky se usadí na dně a v lahvích vznikne tlak oxidu uhličitého. Proto musíte použít lahve s těsnými šroubovými uzávěry, aby se pivo mohlo oxidem uhličitým dobře nasytit. Před konzumací ochlaďte láhev v chladničce a před naléváním opatrným pootočením šroubového uzávěru snižte tlak v lahvi, aby pivo nevypěnilo. Jak si uvařit své vlastní pivo jsme psali také zde.

Legislativa

Zákonem povolená hranice pro domovarníky je dvě stě litrů ročně na jednoho dospělého. Doma uvařené pivo se nesmí prodávat, ale může se rozdávat. Hygiena to nějak nehlídá, ale nejsou známy žádné dramatické případy, kdy by se někdo přiotrávil z domácího piva, nebo měl závažné potíže po jeho konzumaci. Větší dávky nefiltrovaného piva ale  mohou pijákům řádně pročistit střeva. Domácí pivo je totiž nefiltrované a nepasterizované, tedy je živé a obsahuje spoustu vitamínu B. 

Pivní institut

V  roce 2014 byl založen Český pivní institut, který se zaměřuje na vzdělávání profesionálů v gastru. Podobné organizace jsou ve světě běžné. Institut pořádá kurzy, na kterých se odborná i laická veřejnost může naučit více o pivu. Student získá po absolvování kurzu a složení zkoušky potvrzení na úrovni rekvalifikace. V praxi to znamená, že se bude orientovat v pivních druzích, identifikovat vady piva, umět párovat pivo s jídlem, znát pivní styly a druhy atd…

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve