S výsadbou česneku si dejte na čas, zabráníte tak hnilobě

 Zahrada 
26. října 2017 07:22 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Podzimní výsadba česneku podle zahrádkářů zajistí větší výnos než jarní. Internet
Pomalu a jistě se blíží čas ideální pro sadbu česneku. Odborníci ale radí nic neuspěchat. Nejlepší je česnek zasadit někdy v listopadu či prosinci. Díky správnému načasování předejdete i hnilobě.

Podle pranostiky by se měl česnek sázet na Havla (16. října), podle zahrádkářů ale tento termín není nutné brát doslova. Spíše naopak radí se sadbou raději vyčkat až do listopadu či prosince. Důležitá je totiž teplota půdy, která by se měla ustálit pod devět stupňů Celsia. Tato teplota totiž funguje jako účinná prevence před napadením česneku nebezečnou houbovou chorobou, fusariovým vadnutím. Navíc česnek bude mít prostor zakořenit, ale nezačne vám předčasně rašit.

Česnek se sice dá sadit i na jaře, v tom případě ale musíte počítat s menší úrodou. Abyste předešli přenášení chorob a škůdců, sázejte česnek po sobě na stejné místo nejdříve za 4 až 5 let. Také jej nepěstujte na záhonech, kde byly jako předchozí kultura cibule, pór, brambory nebo rajčata. Naopak se česneku bude dařit na místě po okurkách nebo košťálovinách.

Příprava záhonu

Česnek pěstujte na prosluněném výhřevném místě. Půda je nejlepší dostatečně hluboká, středně těžká až lehčí a propustná. Naopak zamokřené těžké půdy pro pěstování česneku ideální nejsou. Dobré je připravit záhon přibližně 14 dní před vlastní výsadbou. Záhon důkladně zryjte (stačí do hloubky 15 cm) a odplevelte.

Pozor, česnek nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem! Na zlepšení půdy před výsadbou proto použijte dobře vyzrálý kompost. Z průmyslových hnojiv volte speciální druhy vhodné na cibuloviny. Česnek totiž nesnáší přehnojení dusíkem, je pak málo trvanlivý.

Příprava česneku na sadbu

Během vegetace nebo skladování mohou česnek napadat houbové choroby. Proti houbovým chorobám je dobré stroužky česneku před výsadbou mořit. Proti jedné z houbových chorob – fusariu – však žádné mořidlo nepomáhá. Jedinou efektivní obranou proti fusariové hnilobě je pozdní výsadba do nezamořené půdy.

Co se týká samotného česneku, v podstatě existují dva druhy – paličák a nepaličák. Ten první má uprostřed hlavičky palici, druhý druh pouze nať. Oba druhy jsou rovnocenné, u každého existují barevné mutace, dokonce i pěstování je stejné. Liší se pouze sklizní. Nepaličáky se sklízí, když nať žloutne a poléhá, paličáky, když list začne žloutnout a stočený konec stvolu se napřímí.

Česnek paličák můžete také pěstovat z pacibulek, což jsou dozralá květenství. Dělá se to tehdy, chcete-li ozdravit vlastní sadbu. Na podzim nebo zjara vysadíte pacibulky mělko do 20cm řádků na vzdálenost 1 cm od sebe. Jednoduché cibulky v létě sklidíte a na podzim už vysadíte jako stroužek. Trvá to tedy dva roky, než budete mít sklizeň.

Jak česnek sadit

Česnek zasadíte do vyhloubených rýh tak, aby nad vrcholkem stroužku bylo 4 až 6 cm země. Řádky jsou od sebe vzdálené 25 až 30 cm, stroužky v řádcích 8 až 12 cm.

Česnek rozdělte na jednotlivé stroužky, slupku ponechejte, poškozené stroužky odstraňte. Jednotlivé stroužky sázejte na podzim do hloubky 8 cm, na jaře stačí hloubka pouze 5 cm. Na sázení je vhodné použít lopatku, nikoli sázecí kolík. To proto, aby dole v jamce nezůstal prostor bez zeminy vyplněný pouze vzduchem.

K výsadbě použijte pouze velké a zdravé obvodové stroužky. Pokud nechcete nic podcenit, pořiďte si certifikovanou sadbu. Cena je sice podstatně vyšší než u běžného konzumního česneku, ale na druhou stranu máte jistotu, že uznaná sadba registrovaných odrůd prošla úřední kontrolou zdravotního stavu, což se pak projeví na sklizni. Při nákupu si ověřte, zda zakoupená odrůda patří mezi ozimé a je možné ji sázet na podzim a nebo zda se má s výsadbou počkat až na jaro.

Příklady odrůd česneku

Lukan – ozimý nepaličák, barva suknic šedobílá, nejvýnosnější odrůda v celém sortimentu česneku. Sází se na podzim, je raný, sklízí se kolem 10. července. Je ostrý, příjemné a ušlechtilé chuti.

Jovan – ozimý paličák, barva suknic bílá. Výnosná odrůda s dobrou skladovatelností. Sází se na podzim, sklízí okolo 25. července. Má velké stroužky v počtu s velmi ostrou, ušlechtilou chutí.

Vekan – ozimý paličák, suknice bílé s výraznými fialovými skvrnami. Má vysokou odolnost vůči virům. Sází se na podzim, sklízí kolem 10. července. Má středně velké stroužky s ušlechtilou ostrou chutí. Má dobrou skladovatelnost, vydrží spolehlivě až do dubna.

Anton – ozimý nepaličák. Výnosná odrůda s dobrou skladovatelností. Velmi vhodný na sklizeň na zeleno. Sází se na podzim, sklízí se počátkem července. Cibule jsou středně velké s příjemnou ostrou chutí.

Benátčan – nepaličák pro podzimní i jarní výsadbu. Při opoždění sklizně se nerozpadá. Sklízí se začátkem srpna. Má velmi vysokou skladovatelnost - až dva roky.

Bjetin - mírně nafialovělý paličák, který se sází na podzim a sklízí se počátkem července. Stroužky jsou velké. Tato odrůda česneku stejně jako Blanin nevadí lidem s nemocným žlučníkem. Poskytuje velké výnosy, musí být však včas zbaven vrcholků s pacibulkami, jinak jeho síla vyjde nazmar.

Matin – nepaličák, sází se na jaře či na podzim a sklízí se na přelomu července a srpna. Pokud se sází na podzim, poskytuje trochu vyšší výnos, při jarní výsadbě však není napadán houbomilkou česnekovou. Jeho výhodou je i vysoká skladovatelnost a jistá spolehlivost - poskytuje dobrý výnos i v suchých letech.

Tantal - modrý paličák, sází se na podzim, sklízí se v červenci. Má poměrně dobrou skladovatelnost (200 dní) a zvýšenou odolnost proti houbovým chorobám. Tato odrůda je vhodnější do vyšších poloh.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47