Jak správně pečovat o semišové boty, aby vydržely čisté i v mokrém počasí?

 Ostatní 
27. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Semiš vyžaduje důkladnější péči. Když ji nezanedbáte, budete se pyšnit obuví, která vypadá i po roce jako nová. Shutterstock
Semišové boty vypadají sice velmi dobře, ale udržet je čisté i v blátivém a mokrém počasí je občas nadlidský úkon. Jelikož se jedná o kůži s otevřeným povrchem, ušpiní se snáz, než kůže hladká. I tak je ale můžete dlouho udržovat ve výborném stavu. Stačí vědět, jak na to.

Občas můžete mít pocit, že vaše boty jsou lapačem prachu, špíny a veškerých nečistot, okolo kterých venku jen projdete. Všudepřítomná vlhkost tomu všemu také moc nepřidá a vaše boty po jedné cestě do práce vypadají opravdu nevzhledně. Co tedy s tím?

Prevence je nezbytná

Pokud jste si koupili semišové boty, tedy boty s broušenou kůží s jemnějším či hrubším vlasem, musíte dopředu počítat s tím, že budou potřebovat víc péče, než boty s hladkou kůží, které zbavíte nečistot vlhkým hadrem.

Jestli už jste si zvykli při nákupu bot odmítat typickou nabídku: „A chcete k tomu impregnaci?“, tak tu k semišovým botám rozhodně pořiďte. Nejenže odpuzuje vlhkost, ale ochrání vaši obuv i před prachem a nečistotami. Nějaké nečistoty na botách stejně ulpí, ale pokud jsou boty impregnované, budou se následně mnohem lépe čistit.

Nevýhodou je, že se impregnace po čase z bot vytratí a vy ji musíte aplikovat znovu. Při nákupu impregnace rozhodně nešetřete. Raději kupte impregnaci vhodnou přímo na semišové boty, než univerzální a klidně si trochu připlaťte. Vždyť ani semišové boty nebyly zadarmo a pokud na ně budete aplikovat impregnaci, která nestojí za nic, nečekejte, že vašim botám jakkoliv prospěje.

Jak čistit špinavé boty

Prevence je velmi důležitá, ale nikdy nepředejdete tomu, že by vaše boty vydržely čisté celý podzim, aniž by bylo potřeba je jedinkrát vyčistit. Při čištění bot se můžete rozhodnout, zda je čistit na sucho, nebo na mokro. V obou případech je však nutné nejprve zbavit obuv hrubých nečistot, čehož docílíte hrubším čistícím kartáčkem.

Suché čištění

Poté, co z vašich oblíbených bot odstraníte hrubé nečistoty, můžete použít buď speciální gumu, nebo krepový, případně mosazný (nikdy ne plastový!) kartáček. Záleží také na druhu znečištění. Guma na sebe nečistoty nabalí a vy je pak jen odrolíte, ovšem působí mírně abrazivně. Kartáček vlákna kůže krásně pročeše a zajistí semiši hloubku.

Mokrá cesta

Suché čištění je většinou dostačující, ale občas se zkrátka mokrému čištění nevyhnete. Před ním ale rovněž zbavte obuv hrubších nečistot. Pro čištění mokrou cestou je nejlepší instantní čistící pěna, nebo speciální šampon. Před aplikací jedné z variant je potřeba boty lehce navlhčit houbičkou a poté nanést pěnu ze spreje, nebo rozmíchaný šampon. Jak šampon tak pěnu nechte důkladně zaschnout a poté vykartáčujte. Po čištění obuv znovu naimpregnujte.

Nikdy semišky neperte!

Chcete-li si ulehčit práci a rozhodnete se boty vhodit do pračky, jako to možná děláte s letní plátěnou obuví, čeká vaší obuv nejspíš zkáza. Můžete tak vyprat staré onošené boty, které už máte stejně jen na zahradu, ale rozhodně ne nové, nebo stále nošené boty. Jak vyčistit další materiály a jak si poradit s fleky na semišových botách si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve