Máte doma zakrslého králíčka? Dopřejte mu správnou stravu

 Mazlíčci 
31. října 2017 07:33 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Zakrslý králíček je milý tvor! internet
Máte namísto psa a kočky zakrslého králíčka? Chcete se o něj starat stejně, jako by to byl člen rodiny? Dopřejte mu proto co nejlepší stravu, která bude pestrá! Dávejte mu seno, krmné směsi i zeleninu s ovocem!

Králíček potřebuje seno denně. V obchodech máte možnost sehnat ho balené, pokud můžete mít vlastně usušené, je to lepší. Seno by však nemělo být staré, protože potom silně práší a zvíře to může dráždit ke kýchání. Vyvarujte se ale i nedosušeného sena, které může způsobit zdutí a může mít za následek i smrt.

V obchodech s potřebami pro chovatele seženete i krmné směsi. Obsahují obilí, zrní i granule z lisovaného sena. Lze v nich najít ale i sušené ovoce, kokos nebo zeleninu. Existuje celá škála těchto krmiv, takže můžete střídat různé typy.

Důležitou součástí stravy zakrslých králíků je zelenina, ovoce, zelené a čerstvé krmivo. To je nejzdravější, protože má vysoký obsah živin a je bohaté na vlákninu a vápník. Hodí se například listy pampelišek, jetele, mladé kopřivy, ale i mrkev nebo listy ředkviček, kedlubny, listy a košťál květáku, petržel, listy hrachu a fazole a z ovoce jablka a hrušky.

Ovoce podávejte jen čerstvé. Pokud ho králík nesní, dejte ho pryč, aby nezačalo hnít nebo plesnivět. Samozřejmě je potřeba ovoce i zeleninu umýt a nechat okapat. Není vhodné dávat zelené krmení z ledničky, mražené nebo vařené. Pokud králíka krmíte většinou sušenou potravou, není vhodné mu dávat najednou mnoho zeleného krmení. Je potřeba použít vždy trochu, aby si navykl. O zakrslém králíčkovi jako společenském tvorovi jsme psali zde.

Zapomínat byste neměli ani na něco na hlodání. Může to být třeba i tvrdý chléb, ale pozor na to to, aby nebyl plesnivý. Přinést můžete i větvičku z vrby, jedle nebo ovocného stromu. Pro zakrslého králíčka je důležitá i voda. Je potřeba, aby měl nádobu na pití a v ní každý den čerstvou vodu. Obzvlášť na to dbejte v teplých a horkých dnech i ve vytápěných místnostech.

Myslete také na to, že je dobré králíka krmit každý den v přibližně stejnou dobu. Nejlépe je to ráno a večer. Zelené rostliny nesbírejte blízko silnice, kde je velké množství zplodin, ale nejlépe na loukách, které nejsou hnojené. Občas můžete dát králíčkovi nějaký vitamín, který koupíte v obchodě s potřebami,, a třeba i kousek čokolády. To ale jen málokdy a pro radost. Nezapomeňte ani na sůl na lízání, kterou seženete v obchodě. Vydrží asi dva měsíce. Do vody můžete také přidávat minerální látky. Stačí se jen poradit v obchodech s potřebami pro chovatele.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve