Koberec na schody zvládnete položit i sami

 Dům 
01. listopadu 2017 14:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koberec na schodišti dokáže byt zútulnit a ještě předejdete riziku úrazu uklouznutím Internet
Koberec nemusíte mít jen klasicky na podlaze, ale můžete ho dát i třeba na schody. Má to mnoho praktických výhod. I chladné schodiště koberec dokáže příjemně proteplit a navíc bude bezpečnější.

I v době nejrůznějších moderních podlahových krytin má tradiční koberec stále své místo v mnoha domácnostech. Lidé ho s oblibou dávají i na schodiště. S trochou šikovnosti dokážete koberec na schodiště nalepit i sami.

Výhody koberce na schodišti

Ať už se jedná o klasické, mohutné nebo točené, na každé schodiště se hodí koberec. Koberec dokáže chladné schodiště, s ostrými hranami nebo kluzkým povrchem snadno proměnit na schodiště, které bude bezpečné. Navíc do interiéru dobře zapadne.

Koberec na schodišti zabrání nejen nebezpečí úrazu, ale i jeho opotřebení a navíc díky němu budete moci po schodech chodit i bosky, aniž by vás zábly nohy.

Moderní způsob pokládky

Na současný způsob pokládky koberce na schodiště se používá podložka, která celou práci usnadňuje a vytvoří měkčí došlap při chůzi po schodech. Celkově bude pohyb po něm příjemnější a bezpečnější.

Podložka pod koberec

Pokládání koberce na podložku pod koberec metodou napínání nabízí celou řadu výhod. I obyčejný koberec, který bude položen na podložku, bude při chůzi poskytovat daleko větší komfort. Podložka zajistí, že:

  • koberec lépe vypadá a déle vydrží
  • koberec bude mít lepší zvukové a tepelně izolační vlastnosti
  • se vyrovnají drobné nedokonalosti v podkladu
  • údržba a čištění koberce bude jednodušší

Napínací lišty

Na úplném začátku se musejí po celém obvodu nainstalovat napínací lišty. Ty musejí být nastříhané podle rozměrů schodiště. Na každý jeden schod musí být nainstalovaná lišta s mezerou o šířce tloušťky, což bývá kolem 2,5 cm od rohu schodu. V případě, že se jedná o zatočené schodiště, instaluje se pro lepší uchycení koberce ke schodišti napínací lišta i na stranu u zdi.

Metoda napínání

Po nainstalování napínacích lišt po celém obvodu místnosti se mezi ně nainstaluje zvolená podložka, a to od jednoho konce ke druhému s převisem kolem 5 cm. Podložka se na několika místech zafixuje, kvůli případnému posuvu. U podkladu betonového se používá lepidlo ve spreji, u dřevěného se pak používá sponkovací kladivo.

Spoje podložky je dobré spojit páskou duck tape. Pak následuje instalace koberce na napínací lišty. Koberec se neřeže přesně, ale nechává se mu vůle 3 – 5 cm, aby se mohl koberec zachytit na zadní zkosenou hranu napínací lišty.

U zatočeného schodiště se koberec pokládá po jednotlivých schodech. U rovného schodiště se využívá celý kobercový pás, který pokryje až 15°. Koberec je nutné nejprve zafixovat na nejvyšším stupni a postupně jej začít upevňovat a zamačkávat do napínacích lišt.

Směr vlasu

Při pokládce pamatujte také na směr vlasu, který by měl být na všech schodech stejný. Zpravidla je směr vlasu označen šipkou na rubu koberce. Také směr můžete ověřit tak, že po koberci přejedete dlaní. Ve směru vlasu vnímáte koberec hmatem jako hladký, proti směru při hlazení drhne.

Nášlapy na schody

Nášlapy na schody jsou určitým druhem koberce na schody, který se dá použít pouze na schodiště. Na jednotlivé schody přijde jeden jediný nášlap. Jejich výhodou je, že pokud se jeden poničí, stačí ho vyměnit za nový a není nutné zatrhávat celý koberec. Nášlapy jsou opatřeny samolepicí páskou a kovovou lištou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47