Jak prát různé materiály oblečení bez obav z jejich zničení

 Ostatní 
07. listopadu 2017 07:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Určit správně, jak které oblečení prát, bývá někdy složité Shutterstock
Snad v každém šatníku naleznete oblečení, o kterém si nejste jisti, zda ho můžete vyprat v pračce. Zorientovat se v současné době v materiálech, kterých trh nabízí nepočítaně, nemusí být vždycky snadné. S naším návodem to ale bude hračka.

Než svůj oblíbený kousek oblečení dáte do pračky, důkladně si prostudujte na štítku, který bývá ukrytý někde na vnitřní straně oblečení, z jakého materiálu je vyroben. Podle toho pak budete schopni určit, zda takový oděv můžete dát bez obav do pračky nebo zda raději zvolit šetrnější způsob.

Složení textilních materiálů

Podle složení textilních materiálů lze látky rozdělit prakticky do dvou skupin. Jednu tvoří přírodní a druhou syntetická vlákna.

Přírodní vlákna

  • Vlna - přírodní živočišné vlákno z chlupů a srstí zvířat (např. vlna ovčí, mohér, kašmír, angora, srst lamy, velbloudí srst)
  • Hedvábí - vlákno získané ze snovacích žláz hmyzu
  • Bavlna - vlákno získané ze semen různých odrůd bavlníku
  • Len - vlákno získané z lýka rostliny lnu

 Chemická vlákna

  • Viskóza – chemické vlákno z přírodních polymerů. Výchozí surovinou je celulóza ze dřeva jehličnatých stromů
  • Acetát - vlákno z acetátu celulózy. Vyrábí se převážně multifil, který často nahrazuje přírodní hedvábí
  • Modal - regenerované celulózové vlákno s vysokou pevností při přetrhu
  • Akryl (PAN) - vlákno z lineárních makromolekul - svými vlastnostmi se přibližuje vlně
  • Modakryl - vlákno z lineárních makromolekul
  • Polyamid (PAD) - vlákno ze syntetických lineárních molekul
  • Nylon - obchodní název pro polyamid
  • Polyester (PES) - vlákno z lineárních makromolekul
  • Polyuretan - vlákno z lineárních makromolekul
  • Elastan - pružné vlákno
  • Lycra - obchodní název pro elastan
  • Kovové vlákno - vlákno získané z kovového materiálu

Jak textilní materiály udržovat

Oblečení se velmi často skládá z různých druhů vláken, při údržbě se tak musíte řídit nejcitlivější složkou. Vyvařovat lze pouze vysrážené výrobky z nebarvené bavlny a lnu, u nichž jsme si jisti, že se nebudou dále srážet (např. bavlněné a lněné tkaniny). Ostatní materiály jsou na teplotu citlivější, a je nutné se řídit pokyny výrobce. Barevné materiály jsou obecně na teplotu citlivější než bílé. To platí i v případě žehlení nebo sušení výrobku.

Praní jednotlivých materiálů

Na oblečení najdete v drtivé většině případů štítek, který mimo jiné informuje i o teplotě, na kterou lze oděv prát. Prát lze dokonce i polštáře a peřiny, psali jsme o tom zde. Obecně ale platí tato pravidla:

Bavlna - ve většině případů lze prát v pračce na 40 °C – 60 °C. Bílé materiály je možno prát i při vyšších teplotách a bělit.
Len - ve většině případů lze prát v pračce na 40 °C.
Hedvábí - je lepší zvolit chemické čištění, zvláště v případě pevnějších kvalit, jako jsou doupiony, burety, tafty apod. Při styku s vodou může poněkud ztrácet svoji pevnost a lesk. Praní je možné i ručně. V tom případě používejte jen speciální jemné prací prostředky určené pro tento materiál, perte pouze krátce v chladné vodě, jemnými pohyby materiál ve vodě promačkejte a vhodné je také krátce materiál vymáchat v chladné vodě s přidáním čajové lžičky vinného octa. Po vyprání materiál jemně zabalte do měkkého ručníku a opatrně vymačkejte přebytečnou vodu.
Viskóza - ve většině případů lze normálně prát při teplotě 30 °C.
Vlna - ideální je čistit chemicky. Některé druhy, zvláště ve směsi s jinými vlákny, lze i prát, ovšem ručně. Používejte jen speciální jemné prací prostředky, perte pouze ve vlažné vodě, zvláště dbejte na stejnou teplotu vody při praní a máchání. Materiál pouze jemně promačkávejte, nesmíte mnout nebo dřít. Nakonec jemně vymačkejte přebytečnou vodu.
Acetát - látky s vysokým podílem acetátu ztrácejí při praní svůj tvar a lesk, je lepší je proto čistit chemicky.
Polyacryl - látky s podílem polyacrylu lze prát ve vlažné vodě, nejlépe ručně. Hlavně je nesušte v sušičce.
Polyamid, polyester - tento materiál lze prát při mírných teplotách, max. do 30 °C.
Tyly, krajky a krajkoviny - materiály vyrobené ze syntetických vláken PAD lze prát při mírných teplotách, max. do 30 °C . Perte jemným mačkáním a uvolňováním bez kroucení a mnutí. Máchejte v čisté vlažné vodě. Neždímejte, nechte okapat. Krajky z ostatních materiálů a krajky s aplikací (korálky, kytičkami, flitry) lze prát v ochranném obalu a pouze ve vlažné vodě. Materiál pouze jemně promačkávejte, nesmíte mnout nebo dřít a přebytečnou vodu jemně vymačkejte.
Jeansovina - u jeansových materiálů, zejména u tmavších barevných odstínů bez předeprání, je nutno počítat s nižší stálostí vybarvení. Před praním obraťte výrobek na rubovou stranu, zapněte knoflíky a zdrhovadla.
Manžestry, fleece - lze prát při mírných teplotách, max. do 30 °C. Výrobky perte samostatně po rubové straně.
Samety, plyše - tyto materiály je lepší čistit chemicky. Při styku s vodou se totiž zhoršuje kvalita a vzhled materiálu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47