Tři vtipné nápady na výrobu netradičního botníku

 Dílna 
10. listopadu 2017 08:15 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Originální a vtipný botník si můžete vyrobit i sami Shutterstock
Botník se hodí do každé předsíně. Pokud ho zatím nemáte nebo uvažujete o tom, jak předsíň zajímavým způsobem oživit, možná vám příjde vhod náš návod na tři velmi originální botníky, které si dokážete sami vlastnoručně vyrobit.

Pokud máte rádi originální nápady, kterým nechybí špetka humoru, možná vám padne do oka jeden z botníků, který si dokážete vyrobit i sami doma. Jeden bude z palet, další ze smetáků a poslední ze štaflí. Originální botníky se dají vytvořit i z dalších věcí, například z bedýnek. Jak vytvořit botník z bedýnek jsme psali zde.

Paletový botník

Palety se v posledních letech dobře osvědčily k výrobě zahradního nábytku či sedačky do obýváku. Lze z nich ale vyrobit i naprosto jednoduchý, ale pěkný a praktický botník. Jeho výhodou je snadná výroba a také to, že v místnosti nezabere moc místa, takže se hodí i do menších předsíní nebo úzkých chodeb.

Výrobu paletového botníku zvládne i šikovné dítě. Stačí dřevo očistit a ohladit a nastojato upevnit ke stěně. Mezery v paletě lze šikovně využít k jednoduchému uchycení obuvi za špičky, menší botky sem lze vyskládat jako do poličky.

Pokud se vám do interiéru nehodí přírodní dřevo, můžete paletu ještě eventuálně namořit, nalakovat či nabarvit. Horní část palety pak můžete využít k umístění osázených květináčů nebo k odkládání drobností v podobě klíčů, vodítka či kartáčů na šaty a boty.

Botník ze smetáků

Botník ze smetáků je trochu sofistikovanější, ale když se do něj pustíte, budete určitě nadšeni.

Co budete potřebovat:

  • Překližka vodovzdorná 2 440 x 1 220 x 18 mm. Nařežte ji na:
    2x krycí/podlahovou desku 700 x 300 x 18 mm
    1x zadní stěnu 700 x 300 x 18 mm
  • 2x hranolek smrkový 3000 x 50 x 30 mm. Nařežte ho na:
    2x dlouhá lišta 680 x 50 x 30 mm
    3x středová lišta 580 x 50 x 30 mm
    4x krátká lišta 222 x 50 x 30 mm
  • 1x lišta smrková kulatá 24 x 1000 mm. Nařežte ji na:
    2x boční tyč
  • univerzální šroub JD Plus
    30 kusů 4.0 x 35 mm
    10 kusů 4.0 x 50 mm
  • 4x smeták (šířka 60 cm, bez násady)
  • 1x lak, černý lesklý 750 ml

Z nářadí budete potřebovat mít po ruce ruční pilku, vrtačku, šroubovák, vrták na dřevo, stopkovou frézu o průměru 20 mm, 4x šroubovou svěrku, skládací metr, vodováhu, brusný papír.

Návod

Na svrchní desku položte dlouhé a krátké lišty v odstupu 10 mm od postranních okrajů (vzadu musí být mezera 16 mm pro pozdější přimontování zadní stěny). Před namontováním krátkých lišt si vyznačte do středu (137 mm) otvor k vyvrtání Ø 20 mm na kulaté tyče a otvory vyvrtejte pomocí Forstnerova vrtáku. Tyto otvory vyvrtejte na všech čtyřech lištách ve stejných vzdálenostech.

Následně se přišroubují lišty pomocí sedmi univerzálních šroubů (4,0 x 35 mm), dva šrouby na krátké a tři na dlouhé lišty. Přišroubování skrz krátké a dlouhé lišty se zde provádí proto, aby se zakryly hlavičky šroubů. Jako další krok se stejným způsobem přimontují lišty ke dnu. Zde mějte na paměti, že lišty se v tomto případě přišroubují skrz dno do lišt. Při montáži se doporučuje upevnit lišty pomocí šroubových svěrek.

Vezměte hotové dno a odměřte od dlouhé lišty šířku smetáku. Jelikož se zde jedná o dno, měl by odstup pro smeták být o něco větší, aby ho šlo později bez problémů vytáhnout. Nyní na tomto místě zasaďte středovou lištu. Opět odměřte tento odstup a zasaďte pomocí šroubových svěrek druhou středovou lištu.

Přišroubujte zespodu pomocí dvou univerzálních šroubů (4,0 x 35 mm), tedy skrz dno do středových lišt.

Jako další krok se nyní ke svrchní desce přimontuje středová lišta a smetáky. Položte smetáky na svrchní desku (aby se dotýkaly dlouhé lišty) a přišroubujte je napevno pomocí univerzálních šroubů (4,0 x 35 mm). Smeták přišroubujte ke svrchní desce. Na to nezapomeňte.

Následně potřete kulatou tyč lepidlem a zasaďte ji pomocí šroubových svěrek spolu se zadní stěnou mezi obě dvě části korpusu. Nyní napevno přišroubujte zadní stěnu pomocí devíti univerzálních šroubů (4,0 x 50 mm). Šrouby se přitom umístí následovně: tři šrouby do středové lišty dna, dva šrouby vždy do krátkých lišt svrchní desky a tři šrouby zespodu skrz dno do zadní stěny.

A nyní je police na boty hotova. Pokud byste si chtěli postavit vícepatrový model, zopakujte předchozí pracovní kroky a smontujte jednotlivé části dohromady. S nepřímým osvětlením polici dodatečně zajímavě oživíte a budete mít k dobru další zdroj světla.

Botník ze štaflí

Velmi zajímavě vypadá také botník ze štaflí. Můžete pořídit nové štafle, ale dobře vám poslouží i vysloužilé a trochu rozvrzané, na které se už sami bojíte lézt.

Pokud použijete staré štafle, je třeba je očistit a nalakovat nebo nabarvit. Barevný kabátek podle svého vkusu můžete pořídit i novým štaflím, záleží na vás a na tom, co se konkrétně do vašeho interiéru lépe hodí. Na druhou stranu, pokud se vám to líbí, lze staré štafle nechat i v původním stavu, budou mít alespoň zajímavou patinu.

Mezi jednotlivé stupně přišroubujte regály. Ty mohou trčet do stran, alespoň tak zvětšíte odkládací plochu. Rozhodně ale nenechávejte police volně, ať se boty nepřeváží a nepopadají na zem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve