Krmíte v zimě lesní zvěř? Pozor, některá strava ji může i zabít!

 Ostatní 
12. listopadu 2017 08:19 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
V žádném případě nedávejte zvěři plesnivé pečivo ani plněné Shutterstock
Blíží se pomalu zima a pro lesní zvěř nastává období strádání. Mnozí z vás možná pravidelně chodí do lesů ke krmelcům, kde v dobré víře nechají zvěři nejeden pamlsek. Ne všechny jsou ale pro zvířata prospěšné. Některé jim mohou i ublížit.

Jakmile napadne první sníh, můžete se vydat do lesa a začít přikrmovat zvěř. Zužitkovat můžete nasbírané kaštany či žaludy, ale i jablka ze zahrad, které nespotřebujete, rovněž starý chléb nebo brambory. Než však vyrazíte do lesa, zkontrolujte si, zda jste měli tyto laskominy vhodně uskladněny a v jaké jsou kondici.

Nenoste potravu jen do krmelců

Využijte krmelce, které jsou postavené ve vhodných oblastech pro zvířata, kde mají klid a dostatek úkrytu, daleko od frekventovaných silnic. A je také lepší donést častěji pár kousků, než sypat krmivo na hromady, kde se stejně znehodnotí. Zvěř se občas dostane i do blízkosti domů a zahrad, kde se snaží okusovat stromky a keře. Pokud tedy chcete zvěři něčím přispět, nechejte u zahrady hromádku ořezaných větví z ovocných stromů, ale také třeba seno. A přikrmovat můžete nejenom srnky nebo divoká prasata, ale i ptactvo. O tom, čím zase udělat radost ptáčkům, jsme psali zde.

Pozor na brambory a chleba

Brambory po rozmrznutí hnijí a chleba vlhkem nabobtná a stává se z něj kaše, která působí zvěři vážné zdravotní problémy, což může vést až k jejich úhynu. Tyto potraviny tedy předkládejte, až když mrzne a neočekává se obleva. Pečivo musí být naprosto suché, v žádném případě nesmí být plesnivé ani ničím plněné. Toto krmení je dobré dávat dolů pod krmítko.

Kaštany a bukvice

Žaludy, kaštany a bukvice jsou pro zvěř dobrým pamlskem. Záleží však na tom, jak tyto pochutiny skladujete. Nesmí se sušit ani ukládat například ve sklepě v pytlích, kde by mohly hnít. Skladujte je nejlépe venku vysypané na trávě a tou je i zakryjte.

Z obilí jenom oves

Z obilí je pro přikrmování vhodný pouze oves. Ostatní druhy obilí způsobují zvěři nadýmání a jsou nevhodné. Například pšenice je naprosto nevhodná pro spárkatou zvěř, obsahuje příliš mnoho lepku. Zvěř ji nedokáže strávit a nakonec uhyne. Tento problém ale neplatí, pokud se jedná o celé klasy.

Ovoce a zelenina

Velmi vhodná jsou jablka a hrušky, ale pokud vám zbyly švestky, meruňky či špendlíky, také je můžete vzít s sebou. Ze zeleniny je nejlepší mrkev, brambory či řepa, nicméně zvěř ráda bere veškerou zeleninu, dokonce i cibuli.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47