Pro výběr správného obrazového rámu platí čtyři základní pravidla

 Dům 
14. listopadu 2017 14:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rámů existuje nepřeberné množství typů a každý se hodí k jinému obrazu Internet
Zdi svého bytu si můžete ozdobit vlastnoruční fotografií, zajímavým plakátem, uměleckým tiskem i třeba obrazem z dílny starých mistrů. V každém případě bude dílko lépe vypadat ve vhodně zvoleném rámu.

Rámů existuje několik typů. Pořídit si můžete například výměnné rámy ze dřeva či plastu. Říká se jim také hotové rámy. Mají tři části - sklo, pozadí a rám, který je vyroben ze dřeva, hliníku, kovu či plastu.

Obraz lze umístit i do galerijního nebo-li kolážového rámu. Jde o zvláštní formu výměnného rámu. Z několika výměnných rámů se zde vytvoří jeden útvar. Jednotlivé součásti galerijního rámu mohou mít také různé barvy a formáty.

Dalším typem jsou skleněné obrazové rámy. Obraz se jednoduše položí mezi sklo s broušenými okraji a tvrdou vláknitou desku a upevní se pomocí svorek. Přednostně se používají na plakáty, koláže a fotografie. Falešné pasparty, kterou jsou většinou součástí balení – tj. vkládaný list o velikosti rámu, ze kterého lze vylomit předem vyseknutou středovou část – mohou obraz ještě o něco opticky zvýraznit.

Základní pravidla pro výběr rámu

Rám se vždy vybírá podle stylu obrazu. O tom, jak doma obraz správně pověsit, jsme psali zde. Při výběru rámů je pak třeba dodržovat čtyři pravidla.

  • Rám slouží obrazu. Rám a obraz spolu nesoupeří!
  • Hlavní je dojem z obrazu, ne z rámu!
  • Rám odděluje obraz od okolí, aby ho pozorovatel mohl vnímat jako něco samostatného!
  • Obraz a rám tvoří jednotu!

Plakáty koncertů, kapel, výstav - ideální jsou úzké lišty, také ve výrazných barvách. Dobře budou pasovat také úzké lišty z nerezové oceli, dřeva či kovu.
Akvarelové malby - pro tento typ děl se hodí rámy v pastelových barvách.
Olejové obrazy - olejomalbám sluší tmavé dřevěné rámy, mohou být i se zlatým okrajem. Někdy mohou vypadat dobře i falešné zlaté rámy s antickým vzhledem.

Pasparty

Velmi oblíbené jsou pasparty, díky kterým se celkový pohled zaměří na zarámované umělecké dílo či obraz. Kromě optického významu má pasparta také ještě ochrannou a konzervační funkci.

Právě u uměleckých děl jako akvarelů, olejomaleb či uhlokreseb musí mezi obrazem a sklem a také rámem zůstat mezera. V ideálním případě vzniklý prachotěsný prostor mezi uměleckým dílem a sklem poté vytvoří optimální podmínky pro ochranu a konzervaci předmětu.

A v neposlední řadě slouží pasparta také ke stabilizaci uměleckého díla – takzvané falešné pasparty, které se například dodávají v bezrámových obrazových upevněních, naproti tomu tuto funkci neplní.

Vysoce kvalitní obrazy by se měly v každém případě zarámovat v "muzejní kvalitě". To znamená, že pasparta musí splňovat přísná kvalitativní kritéria, která svépomocí jen těžko dokážete splnit.

Základní pravidla pro design pomocí paspart

Fotografie, umělecký tisk, plakáty či běžné malby si můžete zapaspartovat i sami. Aby se tato umělecká díla stala dominantou vaší stěny, je nutné harmonicky sladit obraz, rám i paspartu.

  • Malé obrazy (do rozměrů o velikosti cca 13x18 cm) budou dobře vynikat s širší paspartou.
  • U motivů větších velikostí by se měla šíře pasparty záměrně zmenšit.
  • Pro optimální dojem z obrazu by měl být spodní okraj pasparty o něco širší než horní okraj. Tím se obraz opticky "udrží".
  • Obraz bude působit harmonicky, pokud bude šířka levého a pravého okraje shodná s šířkou horního okraje.

Jak správně zarámovat obraz

Pokud již máte jasno o stylu, můžete začít s vlastním rámováním. V následujících několika krocích vám ukážeme, jak na to:

1. Vyberte paspartu se správným poměrem velikostí. Barvu pasparty zvolte podle obrazu a zohledněte také rám i stěnu, kde má být obraz pověšen.
2. Vyberte rámový profil o dostatečné délce.
3. Sklo, pasparta a pozadí musí mít stejný formát (rozměr pro vnitřní okraj).
4. Na zadní straně rámového profilu v ohybu vyznačte přesný rozměr pro vnitřní okraj. Protilehlé rámové profily musí mít stejnou délku!
5. Šikmý řez veďte podle vyznačené linie v úhlu 45°. Buďte pečliví! Nepřesné řezy mohou mít poté za následek, že k sobě jednotlivé části nebudou pasovat!
6. Na řezné plochy nyní naneste lepidlo, spojte rámové profily, zkontrolujte pravoúhlost a upevněte pomocí upínacích popruhů či upínacího zařízení. Ještě jednou ověřte pravoúhlost. Vytékající lepidlo ihned otřete čistou suchou tkaninou. Nechejte zaschnout.
7. Do hotového rámu nejprve zasuňte přiříznuté, očištěné sklo.
8. Obraz upevněte pomocí nalepovacího filmu k paspartě.
9. Paspartu spojte s upevněným obrazem.
10. Před konečným upevněním pozadí se ještě na dílo naposledy koukněte a zkontrolujte, zda je obraz rovně, sklo je čisté a meziprostor je kompletně zbaven prachu a drobných nečistot.
11. Pomocí speciálních lištových kolíků upevněte pozadí. Lištové kolíky za tímto účelem zatlučte asi jen do jedné poloviny, s rozestupy cca 10 cm.
12. Pro ochranu před prachem a hmyzem lze zbývající mezeru mezi zadní stranou a rámem utěsnit pomocí speciální pásky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47