Co dělat, když psa trápí kašel? Jedině takto mu od něj pomůžete

 Mazlíčci 
14. listopadu 2017 11:35 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Psincový kašel je vysoce infekční onemocnění Shutterstock
V chladných dnech jsme k nemocem náchylní nejen my, ale i naši čtyřnozí kamarádi. Velmi častou chorobou je u psů v tomto období psincový kašel. Jak ho rozpoznat a jak ho co nejrychleji vyléčit, aby se nerozvinul v rizikový zápal plic?

Co onemocnění způsobuje

Nejčastěji mohou za vznik onemocnění viry. Infekce se však rychle rozvíjí, dochází k poškození respiračního epitelu a následně se rozvíjí i sekundární bakteriální infekce, čímž se ještě zhoršují projevy nemoci.

Průběh onemocnění

V počátku postihuje psincový kašel především horní cesty dýchací, ale ve vážnějších případech může postihnout i dolní cesty dýchací. V nejhorším případě se u psa rozvine až v zápal plic. Charakterizuje se akutním nástupem suchého dráždivého kašle, který může vyvolávat až záchvaty. Někdy můžete u psa pozorovat i výtok z očí a nosu, a to často hnisavý. Současně se u psa může vyskytnout i rýma. Jak s ní zatočit se dočtete zde.

To není zvracení, ale kašel!

Majitelé se často domnívají, že se jejich pes snaží něco vyzvracet. To je však omyl. Pes se nakazil infekčním kašlem a právě domnělé zvracení patří mezi jeho typické příznaky. Jedná se o suchý kašel, který při nekomplikovaném průběhu do dvou týdnu odezní. Pokud u psa současně pozorujete horečku, apatii, vlhký kašel, případně zhoršené dýchání, okamžitě navštivte veterináře.

Veterináře ale navštivte i při klidnějším průběhu, a to právě kvůli vysoké nakažlivosti. Pomůžete tak zamezit propuknutí epidemie.

Způsob léčby je individuální

Každý veterinář by měl nejprve posoudit aktuální stav zvířete a až poté zvolit způsob léčby. Nejprve se ale psu podávají léky, které mu pomohou odkašlávat a současně se zvolí preparáty na podporu imunity. Ve vážnějších případech lékař rovnou nasadí antibiotika, která pes užívá alespoň dva týdny. Součástí léčby by měl vždy být klidový režim zvířete a naprostá izolace od ostatních zvířat.

Jak se pes nakazí

Problémem je, že psincový kašel je vysoce infekční. Nejvíce ohrožena jsou štěňata, ale také mladí, staří a jinak nemocní psi se sníženou imunitou. Není však výjimkou, že při styku s nakaženým zvířetem onemocní i zcela zdravý pes v nejlepších letech v jakémkoliv ročním období, a to dokonce opakovaně. Obvykle propukají epidemie psincového kašle právě na podzim, nebo i z jara.

Vyhněte se parkům

Nejčastěji se psi nakazí v místě, kde je vysoká koncentrace zvířat. Mohou to být městské parky, cvičiště, psí výstavy nebo třeba veletrhy. Toto onemocnění je přenosné kapénkovou infekcí, tedy nejčastěji kýcháním a samotným kašláním. Stejně tak se může pes nakazit při očichávání nosu jiného psa.

Pozor na zápal plic

Nemoc se u každého zvířete rozvíjí jinou rychlostí, která je přímo úměrná zdravotnímu stavu psa před onemocněním. V nejtěžších případech se kašel může rozvinout až v těžký zápal plic, který přímo ohrožuje život zvířete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008