Správné zazimování prodlouží sekačce životnost a udrží výkonnost

 Zahrada 
19. listopadu 2017 08:08 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud už máte poslední podzimní sečení trávy za sebou, je čas sekačku zazimovat Pixabay
Většina majitelů zahrad má už poslední podzimní sečení trávy za sebou a je tak nejvyšší čas sekačku zazimovat. Tento úkol by žádný majitel zahradní techniky neměl podcenit, trocha péče o sekačku se totiž opravdu vyplatí - díky ní prodloužíte svému sekacímu stroji životnost a udržíte jeho výkonnost.

Příprava sekačky na zimu není nijak složitá a člověk kvůli tomu nemusí spěchat hned do specializovaného servisu, zvládne to i sám. Kromě důkladného očištění sekačky nezapomeňte na několik dalších důležitých úkonů. Poradíme vám čtyři nejdůležitější kroky zimní péče o benzínovou sekačku. O tom, jak pečovat o sekačku během roku, jsme psali zde.

Vyměňte vzduchový filtr

Podle odborníků by se měla kontrola a čistění filtru u benzínové sekačky provádět minimálně jednou ročně. Hodně ale záleží na pracovním prostředí, v němž je sekačka používána. Platí zde logické pravidlo, že v prašném prostředí by se čištění filtru mělo provádět častěji. Při pravidelné údržbě dosáhnete nižší spotřeby paliva a snížení emisí. Takže tato péče se rozhodně vyplatí.

Zkontrolujte a vyměňte svíčky

Zapalovací svíčka se zpravidla vyměňuje jednou ročně. Funkcí zapalovací svíčky je zajištění stálé jiskry a spolehlivého startu. A jak poznáte, že nadešel čas pro výměnu svíčky? Například pokud se na svíčce nachází těžko odstranitelná špína, porcelán je popraskaný či pokud jsou spálené elektrody.

„Zakonzervujte“ palivo v nádrži

Pokud se rozhodneme uskladnit na zimu sekačku i se zbývajícím palivem v nádrži, je nutné přilít do nádrže stabilizátor paliva, který zabrání jeho znehodnocení. Trvanlivost paliva je omezená například zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru.

Vyměňte olej

Olej se využívá především k ochraně motoru a optimalizaci jeho výkonu. Výměna oleje se u zaběhnutých strojů provádí jednou ročně, za tepla a při odpojených svíčkách, aby nevzniklo riziko startu. Pokud má váš motor i olejový filtr, tak jej jednou za sezonu vyměňte.

A ještě jedna důležitá rada na závěr. K samotnému uskladnění sekačky zvolte suché a čisté místo, ve vlhku a špíně to sekačce moc nesvědčí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve