Nezapomínejte pečovat o zuby zvířecích miláčků. Jak na to?

 Mazlíčci 
21. listopadu 2017 09:03 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
I psi občas potřebují vyčistit zuby Internet
Péče o vlastní zuby patří dnes naštěstí už k něčemu normálnímu a každodennímu. Na zvířecí miláčky ale často zapomínáme s pocitem, že v přírodě se přece také o zuby nestarají. Jaká jsou fakta? Co bychom mohli pro naše zvířátka udělat? Máme zajímavé informace.

Proč se starat o zuby zvířat

Je pravda, že ve volné přírodě zvířata nepotřebují obvykle žádnou péči o chrup. Je ale také pravda, že v případě poškození zubů zvířata v přírodě uhynou, nebo přinejmenším výrazně strádají. Také je fakt, že strava předkládaná v domácích podmínkách se dost liší od přirozené potravy divoce žijících šelem. Žádná kočkovitá ani psovitá šelma v přírodě nedostává granule či masové kapsičky nebo konzervy. Nemluvě o tom, že se občas zvířeti doma podaří zmocnit se něčeho, co vůbec jíst nemá, tedy něčeho z lidského jídla.

Nejčastější problémy

U psů či koček se nejčastěji objevuje zubní kámen. Může mít různou barvu, ale vede postupně k větším a větším potížím. Nejprve začíná tlačit na dáseň, objevuje se zápach z tlamy. Později se přidává zánět dásně a zápach se tím ještě zvětšuje. Problémy se zubním kamenem můžeme řešit i v domácích podmínkách.

Méně běžný je zubní kaz. Poměrně často ale může dojít k poškození zubu, k jeho ulomení či jinému mechanickému poškození. Tyto potíže už vyžadují návštěvu veterináře.

Problémy se zuby mívají i hlodavci. Souvisí především s přerůstáním zubů, které se nedostatečně obrušují. Tomu lze předejít dodáním materiálu k broušení zubů. Někdy se stane, že má králík špatně postavené zuby a ty, které se mají třít o sebe a tak zkracovat, se nezkracují. V takovém případě je nutné zuby u veterináře pravidelně krátit, jinak zvíře nemůže přijímat potravu.

Jak na zubní kámen

Můžeme postupovat úplně stejně jako u člověka. Potřebujeme speciální kartáček a enzymatickou zubní pastu. Doporučuje se v některých případech denní čištění. U koček je spíš vhodné čistit zuby kouskem vaty s peroxidem vodíku. I pro kočičí čištění existuje kartáček, který se dá nasadit na prst. Většinou se ale nedoporučuje kočce čistit zuby každý den. Problém si můžete zjednodušit tím, že pořídíte granule, které jsou vhodné na odstraňování plaku. Také různé tyčinky a kostičky na kousání napomáhají přirozenému procesu odstraňování nánosů ze zubů vašeho zvířecího mazlíčka. Mnohé také napravíte podáváním přirozené potravy, kde se uplatní i samočistící schopnosti zvířecích zubů. Pokud musíte přistoupit k čištění zubů, nikdy nepoužívejte pastu pro lidi.

Zánět dásní

Jestliže se už rozvinul zánět dásní, je potřeba v narkóze provést odstranění zubního kamene. Zvíře následně dostane antibiotika, která by měla situaci vyřešit. Určitě je ale zákrok pro zvíře stresující, nepohodlný a pro vás i finančně náročný. Důležitější je proto prevence.

Prevence

Jak už bylo uvedeno, prevence spočívá zejména v podávání vhodné stravy. Lepší jsou kvalitní granule než konzervy. Občasný příjem syrového masa také není na škodu. Různé hračky na žvýkání a další pomůcky určitě prospějí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod