Vyrobte si originální památku. Vypracujte těsto na otisk dětské ručičky

 Ostatní 
24. listopadu 2017 12:26 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vytvořte věčnou památku Shutterstock
Přemýšlíte, jak si originálně uchovat vzpomínku na mladá léta vašeho děťátka nebo potomka od přátel? Připravte těsto na otisk ruky. Výrobek můžete věnovat i jako dárek.

Před  výrobou zkontrolujte, zda doma máte hladkou mouku, barvivo a dostatek soli. Pokud ano, můžete se pustit do práce. Připravte si mísu a vysypte do ní jeden hrnek hladké mouky se stejným množstvím soli. Vše důkladně promíchejte a následně si bokem připravte 3 decilitry studené vody, do které je potřeba smíchat pár kapek barviva. Obsah vlijte do mísy a vše propracujte jako těsto.

Připravené těsto je vhodné rozdělit na dvě části, můžete vyrobit otisk dětské nohy i ruky. Pokud však plánujete dělat pouze jeden otisk, v tom případě použijte poloviční množství ingrediencí na těsto. Nyní těsto rozválejte na půlcentimetrovou tloušťku. Teď jen stačí přitlačit dětskou nožičku nebo ručičku na plát a je téměř hotovo.

Placku vykrojte nebo seřízněte do požadovaného tvaru. Pro případné zavěšení nebo navázání mašličky dírku vykrojte ihned. Pokud by to někdo zkoušel až po upečení, celé dílo by mohlo skončit rozbité na kousky. Finální fáze se bude odehrávat v troubě. Při 100 stupních pečte zvolna zhruba dvě hodiny. Počítejte však s tím, že se výrobek speče a bude podstatně menší. O vhodném výběru pečící truby jsme psali zde.

Pro kvalitní vyschnutí je možné nechat těsto ještě pár dní položené pod topením. Po dostatečném vyschnutí a ztvrdnutí můžete na hotový otisk dopsat například věnování. Pokud se vám placka nezdá dostatečně výrazná nebo vám barevně nesedí, stačí obyčejné temperové barvy a výtvor si můžete dobarvit dle libosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47