Kožešiny i kožichy si můžete vyčistit sami doma. Důležitý je správný postup

 Ostatní 
28. listopadu 2017 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud nechcete nosit kožešiny do čistírny, existuje řešení Shutterstock
Pokud máte doma kožichy nebo kožešiny, moc dobře víte, že je potřeba je čas od času vyčistit. Obvykle se s nimi vlečete někam do čistírny. Když ale budete opatrní a budete se držet správného postupu, můžete bez obav kožešiny čistit i sami doma.

Nošení kožešin nebo kožichů do čistírny je přinejmenším otravné - zabírá to čas a o nepříjemném vláčení hamatné kožešiny ani nemluvě. Existuje přitom docela snadné řešení - vyčistěte si kožešiny sami doma. Jednak uspoříte čas a v neposlední řadě ušetříte i peníze za chemické čištění.

Následující postup můžete uplatnit nejen u kožešin, které například zdobí podlahu ve vašem bytě, ale také u kožichů nebo bund s kožešinovou aplikací.

Co budete potřebovat

Než se do čištění kožešiny pustíte, připravte si k ruce všechny pomůcky. Stačí vám pouze dvě. Každá z nich má pak jednu alternativu. To pro případ, že byste zrovna tuto věc doma neměli.

  • technický benzin nebo aceton
  • hrubá mouka nebo krupice

Jak kožešiny vyčistit

Kožich nejprve důkladně vyklepejte, ať ho zbavíte hrubých nečistot. Pokud máte jemný kartáč, můžete vlas i vykartáčovat nebo kožešinu zlehka přejeďte vysavačem.

Pokud máte doma kožešinu nebo kožich přírodní, tedy nebarvený, použijete k jeho vyčištění technický benzin nebo aceton. Přípravek, který pořídíte v drogerii, smíchejte v misce s moukou nebo krupicí. Vytvořenou směs pak vetřete do kožichu. Lze si připravit ještě jedno čistidlo, a to ze lžičky lihu, tří lžiček soli a půl litru vody. Do této tekutiny pak namáčejte vlněný hadřík a kožešinu otírejte.

Doma připravené čistidlo nechte v kožešině chvíli působit a pak zbytky důkladně vyklepejte. K vyklepání si můžete pomoci i třeba klasickém praklem na koberce. Kožešinu nakonec jemně vykartáčujte a rozčešte. Když máte vše hotovo, nechte kožešinu někde v prostoru chvíli viset, aby pořádně vyvětrala.

Pokud chcete docílit na kožešině většího lesku, potřete ji hadříkem namočeným v octu.

Jestliže máte doma světlé kožešiny s velmi tenkou a pružnou kůží, můžete takový produkt dokonce velmi opatrně vyprat v mýdlových vločkách. Kožešinu v nich vymáchejte, ale po vytažení rozhodně neždímejte. Když je kožešina umytá, posypte ji křídovým práškem a nechte zvolna proschnout. Nakonec zbytky křídového prášku vykartáčujte.

Pračka - nepřítel kožešin

Asi každému je jasné, že kožešiny do pračky nepatří. Kůže totiž po namočení ztvrdne a už se s tím pak nedá moc co dělat.

Někdy se ale stane, že je kožešina mokrá jaksi omylem - například jste venku promokli, zapomněli jste kožešinu při větrání venku a spustil se déšť a podobně. Nevěšte hned hlavu. V tomto případě co nejrychleji promažte kůži lojem. Pokud ho zrovna nemáte po ruce, použijte klasický stolní olej. Pak nechte kožich nebo kožešinu zvolna proschnout.  Musí to být ale opravdu zvolna! Pokud dáte kožešinu například na topení, rychle ztvrdne a mastnota se nestačí vstřebat. Ideální je sušit kožešiny při teplotě kolem 18 stupňů, a to na ramínku nebo opěradle židle.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve