Líbí se vám pražský krysařík? Může být uštěkaný i nedůvěřivý k lidem

 Mazlíčci 
08. prosince 2017 12:16 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Pražský krysařík má rád dlouhé procházky Internet
Chcete si pořídit malého parťáka a padl vám do oka pražský krysařík? Měli byste o něm vědět pár věcí. Je to hravý a zábavný pes, který brání svého pána, ale občas bývá uštěkaný a nedůvěřivý k lidem!

Krysaříci vynikají hbitostí a rychlostí. Je malý a v kohoutku měří 20 až 25 centimetrů a váží okolo dvou kilogramů. Hlava má hruškovitý tvar a čumáček je delší. Oči má temné, mírně vypouklé a posazené daleko od sebe. Uši jsou trojúhelníkového tvaru, pevné a nápadně vztyčené. Má také rovný hřbet, mírně vtažené břicho a vysoce nasazený ocas, který se na konci zužuje. Všechny čtyři končetiny má v podobě takzvaných kočičích tlapek.

Pejsek je lehký a hbitý, ale má křehkou tělesnou konstrukci, proto byste ho neměli nechat skákat z gauče, stolků, náruče a podobně, aby se mu něco nestalo. Přestože má malé tělo, můžete z něj cítit temperament. Je oddaný svému pánovi a také ho vehementně brání. Je ostražitý a neúnavný, proto je i dobrý hlídač do bytu.

Krysařík je hravý a zvídavý. K rodině se chová přítulně, ale k cizím je spíš odměřený. Zvykne si ale na jakéhokoliv pána. Hodí se pro seniory i rodiny s většími dětmi. Pro škádlení malých dětí ale nemusí mít pochopení, proto není vhodné ho pořizovat k úplně malým dětem. Vyhovují mu dlouhé procházky, ale klidně bude lenošit i na gauči. Není vhodné ho ale chovat venku, protože by tam mohl umrznout. Hodí se však naopak do malého bytu.

Není náročný na výchovu. Je inteligentní a učí se velmi rychle. Není však zvyklý na tvrdou výchovu, takže by jeho pán měl být trpělivý, ale důsledný. Pes by měl být odmalička v kontaktu s jinými psy a také lidmi. Je to důležité kvůli jeho přirozené nedůvěřivosti a sklonům k uštěkanosti až ke kousání.

Jeho srst se udržuje snadno, nevytváří žádné chuchvalce. Stačí ho jednou za týden vykartáčovat. Vhodné je i pravidelné odstraňování chloupků z uší. Pozornost věnujte i jeho chrupu a sklonům k tvorbě zubního kamene. Pražský krysařík se dožívá až 15 let. O psích plemenech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve