Zahrada v zimě: Nezapomeňte na zalévání, má to svá jasná pravidla

 Zahrada 
09. prosince 2017 11:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v prosinci vyžaduje vaše zahrada trochu péče Shutterstock
Jestli si někdo myslí, že s nástupem zimy práce na zahradě končí, je na velkém omylu. I teď v prosinci tam máte co dělat. Nezapomeňte například, že i v zimě je třeba zalévat některé rostliny. Věnujte péči také trávníku.

I zahrada v zimních měsících vyžaduje trochu péče. Když se na ni nevykašlete, odmění se vám na jaře tím, že bude v dobré kondici. Vyplatí se proto se teple obléct a vyrazit zahradu trochu zkontrolovat a poskytnout jí vše, co potřebuje. O tom, v čem všem spočívá příprava zahrady na zimu, jsme psali zde.

Zálivka je nutná i v zimě

Asi hodně lidí je přesvědčeno o tom, že v zimě se už zahrada nezalévá. Je to však mýtus. Mnozí jsou zřejmě přesvědčeni, že půda pokrytá sněhem vláhu nepotřebuje, neboť by při zálivce stejně hned zmrzla.

Pravdou však je, že máte-li na zahradě rostliny, které svou zelenou barvu neztrácejí ani v zimním období, měli byste jim dopřát trochu vody i za mrazivého počasí. Má to ale svá pravidla. Zalévat byste měli rostlinky mírně vlažnou vodou, a to přes den, kdy jsou teploty o něco vyšší. To proto, aby se voda stihla vpít do zeminy a dostat se tak ke kořenům rostlin. Zálivka je nutná hlavně během mrazivých a suchých zim.

K trávníku buďte šetrní

Když v létě pobíháte po trávníku, nic se mu nestane. Ovšem v zimě mu můžete výrazně uškodit. Pokud se na jaře chcete radovat z pěkně zeleného pažitu, nechte ho v zimě zcela odpočinout.

Obzvláště v mrazech byste na trávník vůbec neměli vstupovat. Přemrzlá stébla jsou totiž velmi křehká. Když na ně v třeskutých mrazech šlápnete, rozlámou se a budou pak náchylnější k nejrůznějším chorobám. Totéž platí i při oblevě.

Pokud přes trávník musíte chodit i v zimě (například pro uskladněné dřevo na topení) a nemáte žádné chodníčky, dejte si tu práci a postavte alespoň provizorní z fošen nebo prken. Stačí jich pár rozložit vedle sebe.

Zkontrolujte zazimování

Rostliny na vaší zahradě jste zřejmě zazimovali už před časem. Nikdy ale není na škodu zazimování čas od času zkontrolovat. Vítr i domácí zvířata totiž mohou chvojí či netkanou textilii odhrnout a rostlina pak nebude dobře chráněna.

Rozhodli jste se ochránit rostliny před zimou mulčováním? Tak to byste měli teď zpozornět. Samotné celoplošné mulčování před zimou totiž podle odborníků rostlinám spíše škodí – tedy v případě, že mulčem pokryjete i rostliny samotné. Pakliže se totiž mulč během zimy rozloží, bude docházet k rychlému střídání teploty pod svrchní vrstvou půdy, čímž dojde k popraskání kořenů a následně i k úhynu samotné rostlinky.

Pokud chcete mulčováním pomoci své zahradě lépe přečkat zimní období, pak obzvláště v případě okrasných rostlin pokryjte mulčem zeminu okolo (ne přímo místa, kde v létě rostlinky kvetou). Mulč pak stabilizuje teplotu zeminy a nebude tak docházet k teplotním výkyvům v půdě. Pokud jste toto nevěděli, využijte posledních teplejších dnů a svůj omyl rychle napravte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008