Co všechno můžete namazat na boty, když nemáte impregnaci?

 Ostatní 
26. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  6
📷
4 fotografie v galerii
Kožená obuv vyžaduje speciální péči Shutterstock
Venku je mokro nebo sníh a vy u sebe jako na potvoru nemáte impregnaci? Nevadí, na kožené boty totiž můžete místo speciálních postřiků či olejů použít i některé věci z domácích zásob. A vyjde vás to navíc levněji!

Určitě se vám to už někdy stalo. Neměli jste čím namazat boty, a tak sotva jste vyšli, už jste cítili, že máte mokré palce. Aby se vám toto už příště nestalo, zapamatujte si naše tipy, jak nahradit impregnaci, kterou seženete v obchodech s obuví. A aby vám v botách nebyla zima, vyrobte si do nich ze starého svetru teplé ponožky!

Vazelína

Lékařskou vazelínu seženete za pár korun v každé lékárně. Už dlouhou dobu je používána jako takové univerzální mazadlo na všechno a ruce si s ní promazávaly už naše babičky. Na kožených botách vytvoří obal jako ochranu, kterou po nějakou dobu voda nepronikne. Je ale dobré ji pořádně rozetřít po celé ploše, aby se vám nevytvořily nevzhledné skvrny. Zpočátku na sebe může nalepovat prach, ale za pár dní se do bot úplně vsákne a tuto vlastnost ztratí.

Lanolin

Žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami převážně ovce domácí, ale i jiných zvířat, která jsou chována pro vlnu. Lanolin je chemicky příbuzný vosku a lze jej použít jako mast na kůži, ale také právě jako ochranu obuvi proti vodě. Dokonce se při výrobě krémů na boty i používá.

Indulona

Krém, který se již dlouhá léta používá nejen na mazání rukou, nohou, obličeje a vlastně celého těla, můžete použít i k impregnaci bot. Poslední dobou však obsahuje vyšší množství vody, než dříve, proto je lepší aplikovat ji na boty víckrát. Je také dobrá na změkčení nových bot, které někteří radí, právě pro vyšší obsah vody v krému, ještě naimpregnovat něčím dalším.

Sádlo

Kdysi nebylo nic divného na tom, že si lidé mazali kožené boty kusem špeku s kůží, protože nic jiného neměli. Pokud to chcete také zkusit, je lepší volit vepřové sádlo bez přítomnosti soli. Vždy je lepší si ho vyrobit doma vyškvařením syrového vepřového sádla.

Včelí vosk

Na ošetření kožených výrobků z pravé kůže je včelí vosk perfektním bezbarvým balzámem, který obuv spolehlivě ochrání od vody, sněhu a bláta. Navíc u bot oživuje odstín, zvýrazňuje strukturu, kůži skvěle změkčuje a vyhlazuje povrch bot. Vaší obuvi navíc propůjčí příjemnou vůni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47